A reklámok szerepe a biztonságos speciális magyar élelmiszerek marketingkommunikációjában

Nótári Márta: A reklámok szerepe a biztonságos speciális magyar élelmiszerek marketingkommunikációjában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 1. pp. 37-44. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_01_037-044.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_01_037-044.pdf

Download (251kB)

Abstract

Az élelmiszer bizalmi termék, kommunikációs eszközként azt kell sugároznia, hogy a tőle megkívánt garantált biztonság fennáll. Az élelmiszer a fogyasztó számára nemcsak élvezeti értéket képvisel, hanem garanciát is arra, hogy olyan kevés – a lehető legkevesebb – káros idegen anyagot tartalmaz, és ezáltal semmiképpen sem jelent egészségügyi veszélyt. A reklámozás egyike azoknak az eszközöknek amelyeket azzal a céllal alkalmaznak, hogy a célfogyasztóra és a közösségre meggyőző kommunikációt irányítsanak. Igy nélkülözhetetlen segítséget jelent a márkavédelemben a hamisítások és csalások elleni védekezésben, és emeli a piaci szereplők, megrendelők bizalmát az előállító iránt. Lehetőséget ad arra, hogy az előállító által felvállalt magasabb minőséget a fogyasztók megismerjék, és ugyanazt a terméket a későbbiekben is kereshessék, megtalálhassák az üzletekben. Ennek természetesen alapfeltétele, hogy a termék a teljes folyamatban, még a fogyasztók részére történő kiszolgálás során is egyértelműen azonosítható legyen. Kutatásunk szerint Magyarországon átfogó reklámprogram kialakítására lenne szükség a hungarikum élelmiszereknél az élelmiszerbiztonság területén. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a meglévő kevés élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos reklám is nagymértékben befolyásolja a fogyasztót vásárlási döntéseiben. Foodstuffs are confidential products, and as means of communication they shall mediate that the required guaranteed safety exists, i.e. that they represent for consumers not only enjoyable values but also a guarantee for containing as little harmful foreign materials as possible, and that these do not mean danger for human health. Advertising is one of the tools applied with the purpose of directing a convincing communication on target consumers and communities. It means essential support in work safety, in protection against adulteration and frauds, and increases the confidence of market players and customers towards the producer. It provides a possibility for learning about the higher quality undertaken by the producer, so that the customers could always ask for and find those products in the shops. According to our research work a comprehensive advertising program is needed in Hungary for the “hungaricum” foodstuff, in the field of food safety. Our investigations show that the existing small number of advertisements concerning food safety largely influences the customers in making purchasing decisions.

Item Type: Article
Other title: The role of advertising in the marketing communication of safe and special Hungarian food ; Rolle der Werbung in der Marketingkommunikation von sicheren und speziellen ungarischen Lebensmitteln
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 37-44
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79656/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Marketing - kommunikáció
Additional Information: Bibliogr.: 43. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 21. 13:53
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79774

Actions (login required)

View Item View Item