A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel

Sipos Péter and Tóth Árpád and Pongráczné Barancsi Ágnes and Győri Zoltán: A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 145-155. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf

Download (319kB)

Abstract

Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de kevésbé kifejezett a W-érték esetén. Az extenzográfos nyújthatóság alakulása és kapcsolata a többi mutatóhoz az L-értékhez hasonló, viszont az extenzográfos energia csak a W-értékkel korrelál. Több változó bevonásának eredményeképpen különösen az alveográfos paraméterek esetében a regresszióanalízis alkalmazásával javul a reológiai paraméterek becslési pontossága, de pontos eredményre a hazai búzaminősítési gyakorlatban elvégzett minősítési paraméterek alapján általánosan nem következtethetünk. A megalapozott piaci döntéshez a kért vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen.

Item Type: Article
Other title: Rheological investigation of wheat flour by different methods ; Rheologische Untersuchung von Weizenmehl mit verschiedenen Methoden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 145-155
Language: Hungarian
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 154-155. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 21. 15:36
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79789

Actions (login required)

View Item View Item