Sipos Péter and Tóth Árpád and Pongráczné Barancsi Ágnes and Győri Zoltán: A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 145-155. (2007)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf Download (319kB) |
Abstract
Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de kevésbé kifejezett a W-érték esetén. Az extenzográfos nyújthatóság alakulása és kapcsolata a többi mutatóhoz az L-értékhez hasonló, viszont az extenzográfos energia csak a W-értékkel korrelál. Több változó bevonásának eredményeképpen különösen az alveográfos paraméterek esetében a regresszióanalízis alkalmazásával javul a reológiai paraméterek becslési pontossága, de pontos eredményre a hazai búzaminősítési gyakorlatban elvégzett minősítési paraméterek alapján általánosan nem következtethetünk. A megalapozott piaci döntéshez a kért vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Rheological investigation of wheat flour by different methods ; Rheologische Untersuchung von Weizenmehl mit verschiedenen Methoden |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2007 |
Volume: | 53 |
Number: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 145-155 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 154-155. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 21. 15:36 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:51 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79789 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |