Immunanalitikai módszerek a gliadin, mint búza allergén kimutatására

Márta Dóra: Immunanalitikai módszerek a gliadin, mint búza allergén kimutatására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 166-173. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_166-173.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_166-173.pdf

Download (231kB)

Abstract

Hazánkban a tej, tojás és szója után a gabonafehérjék okoznak leggyakrabban allergiás megbetegedéseket. A vizsgálatok célkitűzése arra irányult, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, illetve laboratóriumi fejlesztés alatt álló immunanalitikai módszerek mennyire specifikusan ismerik fel a búza egyik allergén komponensét a gliadint és a vele keresztreagáló fehérjéket a hazai búzafajtákban, gabonákban és pszeudocereáliákban. A mérések poliklonális ellenanyag alapú kompetitív indirekt ELISA-val valósultak meg. Az eredmények igazolására Western blott analízis került alkalmazásra. Vizsgálatok tárgyát képezte továbbá a hőkezeléses technológia hatásának felmérése a gliadin-kimutatás érzékenységére vonatkozóan szándékosan gluténnel szennyezett kenyérmodellekben és ipari mintákban. A hőstabil ω-gliadinok a monoklonális ellenanyag alapú Gluten Assay Kit-tel kerültek kimutatásra. In Hungary food allergy is caused most frequently by cereal proteins after milk, egg and soy bean proteins. This research work is directed to the specificity of different immunanalytical methods for the detection of gliadin and also the cross-reactive proteins. For these investigations Hungarian wheat species, other cereals and pseudocereals were used. Measurements were made by polyclonal antibody-based competitive, indirect ELISA (Enzyme- Linked Immunosorbent Assay) then the results were verified by Western blot. Regarding to the sensitivity of gliadin detection, the effect of heat treatment was analyzed on industrial samples (wheat bread, rye bread, gliadin-free bread) and intentionally glutencontaminated bread models. In this case the monoclonal antibody based Gluten Assay Kit was used to detect the heat-stable ω-gliadins.

Item Type: Article
Other title: Immunanalytical methods for the detection of gliadin as wheat allergen protein ; Immunanalytische Methoden für den Nachweis von Glyadin als Weizen Allergen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 166-173
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/
Uncontrolled Keywords: Allergia - táplálkozás, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Additional Information: Bibliogr.: 172. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 24. 07:19
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79791

Actions (login required)

View Item View Item