A paprika mikotoxin-tartalma egészségügyi kockázatának becslése a magyarországi aflatoxin és ochratoxin vizsgálatok alapján

Szeitzné Szabó Mária and Vanyur Rozália and Szabó István: A paprika mikotoxin-tartalma egészségügyi kockázatának becslése a magyarországi aflatoxin és ochratoxin vizsgálatok alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53). pp. 19-37. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_05ksz_019-037.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_05ksz_019-037.pdf

Download (265kB)

Abstract

A mikotoxinok természetes eredetű méreganyagok, melyek rendkívül kis mennyiségben is képesek populációs szintű egészségkárosodást okozni. Ennek megelőzése érdekében az Európai Unióban és hazánkban is szigorú szabályozást és ellenőrzési rendszert vezettek be. Az ellenőrzési rendszer jelzései szerint 2004-ben magas szennyezettségű paprika tételek kerültek forgalomba, melyek eltávolítására drasztikus és nagy visszhangot kiváltó kormányzati intézkedéseket vezettek be. A vizsgálati eredmények elemzéséből megállapítható, hogy 2004-ben kiemelkedően magas, a korábbi évek átlagos alapszennyezettségét közel négyszeresen meghaladó aflatoxin tartalmú tételeket találtak a hatóságok. A határozott intézkedéseket követően 2005-ben az átlagos szennyezettség már jelentősen csökkent és 2006 első félévére visszatért a korábbi, 2000-2003 években tapasztalt szennyezettségi értékre. Az átlagos szennyezettség aflatoxin B1 esetében 2000-2003 átlagában 0,76 µg/kg volt, mely 2004-re 2,48 µg/kg-ra emelkedett. A paprika ochratoxin A (OTA) kontaminációja is jelentős. A vizsgált tételek szennyezettségének átlaga a 10 µg/kg nemzeti határérték felett volt mind 2004-ben, mind 2005-ben. OTA esetén a csökkenő tendencia nem érvényesül. Mindkét vizsgált mikotoxin eloszlására jellemző, hogy kiugróan magas szennyezettségű tételek fordulnak elő (AFB 96,28 µg/kg, OTA 248 µg/kg). Ochratoxin A esetén az átlagos szennyezettség 2004-ben 12,5 µg/kg, 2005-ben 10,02 µg/kg volt. A hazai paprikafogyasztás az európai átlagnak több, mint négyszerese (1,3 g/nap, vs <0,3 g/nap). A pontos kockázatbecslést – különösen az egyéb élelmiszercsoportokkal való összehasonlítást – hátráltatta a mintavételezésből és nyilvántartásból eredő pontatlanság, a tervezett monitoring végrehajtásának, valamint a részletes hazai élelmiszer-beviteli adatok hiánya. A közlemény javaslatokat fogalmaz meg a további teendőket és kutatási feladatokat illetően. Mycotoxins are fungal metabolites of natural origin that can cause deterioration of public health of the population even in extremely small quantities. The European Union has introduced strict legislation and control measures to prevent the health effect. The market surveillance system discovered in 2004 some lots of paprika which were contaminated by aflatoxin and ochratoxin on extremely high level. The government implied drastic measures including withdrawal all ground paprika from the market untill the satisfactory result of analysis was available. The article summarizes and evaluates the analytical results of aflatoxin and ochratoxin level in paprika. In 2004 the mean aflatoxin contamination exceeded fourfold the basic contamination level (2,48 µg/kg versus 0,76 µg/kg), but due to the firm measures it decreased in 2005 and returned to the basic level in 2006. Extreme high ochratoxin contamination was found in the paprika in 2004 (12,5 µg/kg) and similarly high in 2005 (10,02 µg/kg) as well. This means that the OTA concentration exceeded even the Hungarian regulatory limit for spices (10 µg/kg). The Hungarian ground paprika consumption is significantly higher than the European average. The mycotoxins contamination of paprika substantially contributes to the aflatoxin and ochratoxin intake of the Hungarian population.

Item Type: Article
Other title: Risk analysis of mycotoxin in paprika based on Hungarian aflatoxin and ochratoxin data ; Schätzung des Gesundheitsrisiko des Mikotoxingehalts von Paprika auf der ungarischen Aflatoxin- und Ochratoxinuntersuchungen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 19-37
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79660/
Uncontrolled Keywords: Mikotoxikológia, Mikológia - toxinok, Penészgomba - toxinok, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia, Élelmiszerbiztonság, Paprika
Additional Information: Bibliogr.: p. 35-36. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 24. 08:04
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79800

Actions (login required)

View Item View Item