Mikotoxinok az élelmiszerláncban

Sohár Pálné: Mikotoxinok az élelmiszerláncban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53). pp. 60-67. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_05ksz_060-067.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_05ksz_060-067.pdf

Download (161kB)

Abstract

AA mikotoxinok keletkezésének lehetősége az élelmiszerlánc teljes folyamatában fennáll, a termőföldön, raktározás során, az élelmiszeripari feldolgozás, tárolás és forgalmazás körülményei mellett egyaránt. A mikotoxinok erős mérgek, több közülük karcinogén, mutagén és befolyásolja az immunrendszert. A tanulmány röviden összefoglalja a legfontosabb toxinok tulajdonságait, toxikológiai hatását és közli a jelenleg érvényes ajánlásokat a fogyasztókat értő tolerálható mennyiségekre. A főbb jellemzők a következők: aflatoxinok: per os LD50 értékük állatfajonként 0,3- 20 mg/ttkg; ochratoxin A: per os LD50 értéke állatfajtól függően 0,2-50 mg/ttkg, az élelmiszerekkel az 5 ng/ttkg/napos tolerálható bevitel, PTDI, fogadható el; patulin: LD50 értéke egéren 16-35 mg/ttkg között változik a beviteli módtól függően, PTDI= 0,4 mg/ttkg; zearalenon (F-2 toxin): PTDI = 0,5 mg/ttkg; deoxinivalenol (DON) PMTDI = 1 µg/ttkg; a T-2 és HT-2 toxin: PMTDI értékek mindkét toxinra és a két toxin összegére is 60 ng/ttkg/nap; fumonizin B1, B2 és B3: PMTDI = egyenként és együttesen 2µg/ttkg/nap. Mycotoxins may be formed along the entire food chain in the field, during storage, processing and trade. They are strong poisons, many of them carcinogenic, mutagenic and affecting the immune system. This paper summarises the properties, occurrence and toxic effects of the most important toxins, and their presently accepted tolerable intakes. These parameters are the following: aflatoxins: per os, LD50 values for various test species are 0,3-20 mg/kg bw; ochratoxin A: per os LD50 values for various test species are 0,2-50 mg/kg bw, the provisional tolerable daily intake, PTDI, is 5 ng/kgbw/day; patulin: LD50 for mice 16-35 mg/kgbw depending on the route of administration, PTDI = 0,4 mg/kgbw/day; zearalenon (F-2 toxin): PTDI = 0,5 mg/kgbw/day; deoxinivalenol (DON) PMTDI = 1 µg/kgbw/day; a T-2 and HT-2 toxin: PMTDI for either of them or sum of both toxins is 60 ng/kgbw/day; fumonizin B1, B2 és B3: PMTDI = for either of them or their sum is 2µg/kgbw/day.

Item Type: Article
Other title: Mycotoxins in food chain ; Mikrotoxine in der Nahrungskette
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 60-67
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79660/
Uncontrolled Keywords: Mikotoxikológia, Mikológia - toxinok, Penészgomba - toxinok, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Additional Information: Összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 24. 09:01
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79803

Actions (login required)

View Item View Item