A méz minősége és minősítése

Kerekes László and Sitkei András: A méz minősége és minősítése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (42) 3. pp. 204-211. (1996)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1996_03_204-211.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1996_03_204-211.pdf

Download (137kB)

Abstract

A szerzők akác-, hárs- és vegyes virágmézek minõségét vizsgálták. A minõsítésnél a hazai gyakorlatban általánosan elterjedt mikroszkópos pollenanalízis elsõdlegességével szemben az akácmézeknél - a fajtajelleg megállapításánál és az esetleges hamisítások kiszûrésére - kiemelik a cukor-összetételi elemzések jelentõségét, mivel jellemzõen magas és viszonylag állandó a fruktóz-glükóz arány. A cukorvizsgálatokat korszerû enzimes bioanalitikai és nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC) módszerrel végezték. The quality of acacia, linden and mixed honey was studied. In case of acacia honey, as opposed to the priority of microscopic pollen analysis generally widespread in Hungarian practice for the determination of the type and detection of possible adulterations, authors emphasise the significance of analysis of sugar composition as the glucose to fructose ratio is characteristically high and relatively constant. Sugar analyses were performed with modern enzymatic bioanalytical and high performance liquid chromatographic (HPLC) methods. Die Qualität von Akazien-, Linden- und gemischtem Blütenhonig wurden untersucht. Bei der Qualitätsbewertung von Akazienhonig wird entgegen der Priorität in der ungarischen Praxis allgemein verbreiteten mikroskopischen Pollenanalyse die Bedeutung der Zuckeranalyse für die Feststellung der Sorte und die Identifizierung der eventuellen Verfälschungen hervorgehoben, da das Fructose - Glucose - Verhältnis charakteristisch, ziemlich hoch und verhältnismäßig gleichbleibend ist. Die Zuckeranalyse wurde mit einem modernem enzymatischem Verfahren und mit einer HPLC-Methode durchgeführt.

Item Type: Article
Other title: Quality and qualification of honey ; Qualität und Qualitätsbewertung von Honig
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1996
Volume: 42
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 204-211
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79815/
Uncontrolled Keywords: Méz - minőség, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 210-211. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 25. 10:48
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79901

Actions (login required)

View Item View Item