A méz pollenvizsgálatának alkalmazásáról és használhatóságáról

Lukács Gábor: A méz pollenvizsgálatának alkalmazásáról és használhatóságáról. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (43) 3. pp. 198-207. (1997)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_03_198-207.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_03_198-207.pdf

Download (132kB)

Abstract

A méz minõsítéséhez használatos pollenanalízis alapos elméleti és gyakorlati ismereteket igényel. A jelenleg érvényes vizsgálati szabvány korszerûsítése szintén indokolt. Gazdaságossági és más okokból azonban most is célszerû legalább a rutin pollenanalízist a költségesebb kromatográfiás vizsgálatok elõtt rendszeresen elvégezni. Well-based theoretical and practical knowledge is required for the pollen analysis needed to qualify honey. The examination standard being efficient today should also be made up-to-date. For economic and other reasons, however, it is practical also this time to carry out regularly at least the routine pollen analysis prior to the more expensive chromatographic examinations. Die zur Qualitätsbewertung von Honig angewandte Pollenanalyse erfordert gründliche theoretische und praktische Kenntnisse. Die Weiterentwicklung der gegenwärtig gültigen standardisierten Prüfvorschrift ist ebenfalls begründet. Aus wirtschaftlichen und anderen Gründen ist es auch gegenwärtig begründet, zumindest die routine Pollenanalyse vor den kostspieligen chromatographischen Untersuchungen regelmäßig durchzuführen.

Item Type: Article
Other title: On the applicability and usefulness of the pollen examination in honey ; Über die Anwendbarkeit der melissopalynologischen Untersuchungen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1997
Volume: 43
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 198-207
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79819/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia - módszer, Méz - minőség
Additional Information: Bibliogr.: 206. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 26. 08:16
Last Modified: 2023. Aug. 26. 09:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79939

Actions (login required)

View Item View Item