Másodlagos proteolitikus jellemzők alkalmazása hazai félkemény sajtok minősítésére, érettségi állapotának jellemzésére

Baráné Herczegh Ottilia and Horváthné Almássy Katalin and Örsi Ferenc: Másodlagos proteolitikus jellemzők alkalmazása hazai félkemény sajtok minősítésére, érettségi állapotának jellemzésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (48) 1-2. pp. 41-56. (2002)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2002_01-02_041-056.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2002_01-02_041-056.pdf

Download (194kB)

Abstract

Hazai félkemény sajtok (Trappista és Hajdú sajt) másodlagos fehérjebomlással keletkezõ, proteolitikus jellemzõit határozták meg a gyártástól eltelt idõ (érlelési és minõségmegõrzési idõtartam) függvényében. Statisztikai jellemzõkkel igazolható összefüggést találtak a sajtok kora, érettségi állapota és a proteolitikus adatok változása között. A sajt kora a meghatározott paraméterekbõl becsülhetõ. Hungarian semi-hard cheeses (Trappist and Hajdú) were characterised by secondary proteolytic parameters during ripening and self-life. Using statistical characteristics the age and the quality of cheeses is connected with the products of secondary proteolysis. The age can be estimated from the determined parameters. Es wurden die infolge des sekundären Eiweissabbaus entstehenden proteolytischen Kennwerte von ungarischen halbfesten Käsesorten (Trappista und Hajdú) wärend der Reifungs- und Haltbarkeitszeit untersucht. Die Ergebnisse wurden mit statistischen Methoden bewertet. Zwischen der Altersstufe, dem Reifungszustand und den proteolytischen Kennwerten der Käsensorten wurden Zusammenhänge festgestellt, wodurch das Alter des Käse geschätzt werden kann.

Item Type: Article
Other title: Suitability of secondary proteolysis for evaluation and characterisation of Hungarian semi-hard cheeses ripening ; Anwendung der sekundär-proteolytischen Kennwerte für die Bewertung und Charakterisierung des Reifungszustandes von ungarischer halbfester...
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2002
Volume: 48
Number: 1-2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 41-56
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79835/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia, Sajt
Additional Information: Bibliogr.: p. 54-55. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 28. 07:59
Last Modified: 2023. Aug. 26. 09:07
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80060

Actions (login required)

View Item View Item