Baráné Herczegh Ottilia and Horváthné Almássy Katalin and Örsi Ferenc: Másodlagos proteolitikus jellemzők alkalmazása hazai félkemény sajtok minősítésére, érettségi állapotának jellemzésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (48) 1-2. pp. 41-56. (2002)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2002_01-02_041-056.pdf Download (194kB) |
Abstract
Hazai félkemény sajtok (Trappista és Hajdú sajt) másodlagos fehérjebomlással keletkezõ, proteolitikus jellemzõit határozták meg a gyártástól eltelt idõ (érlelési és minõségmegõrzési idõtartam) függvényében. Statisztikai jellemzõkkel igazolható összefüggést találtak a sajtok kora, érettségi állapota és a proteolitikus adatok változása között. A sajt kora a meghatározott paraméterekbõl becsülhetõ. Hungarian semi-hard cheeses (Trappist and Hajdú) were characterised by secondary proteolytic parameters during ripening and self-life. Using statistical characteristics the age and the quality of cheeses is connected with the products of secondary proteolysis. The age can be estimated from the determined parameters. Es wurden die infolge des sekundären Eiweissabbaus entstehenden proteolytischen Kennwerte von ungarischen halbfesten Käsesorten (Trappista und Hajdú) wärend der Reifungs- und Haltbarkeitszeit untersucht. Die Ergebnisse wurden mit statistischen Methoden bewertet. Zwischen der Altersstufe, dem Reifungszustand und den proteolytischen Kennwerten der Käsensorten wurden Zusammenhänge festgestellt, wodurch das Alter des Käse geschätzt werden kann.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Suitability of secondary proteolysis for evaluation and characterisation of Hungarian semi-hard cheeses ripening ; Anwendung der sekundär-proteolytischen Kennwerte für die Bewertung und Charakterisierung des Reifungszustandes von ungarischer halbfester... |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2002 |
Volume: | 48 |
Number: | 1-2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 41-56 |
Language: | Hungarian, English, German |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79835/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia, Sajt |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 54-55. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 28. 07:59 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 09:07 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80060 |
Actions (login required)
View Item |