Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata

Tekes Lajosné and Dworschák Ernő: Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 2. pp. 70-73. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_070-073.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_070-073.pdf

Download (1MB)

Abstract

A survey was made for the quantitative determination of dietary fibre in whole diary menus originated from different communal feeding kitchens in the territory of Pest county. The examinations were extended to social welfare homes, schools, and dietetic menus in hospitals. The results got in this way were compared to the available international data and to values of necessity. To clear up the causes of the deviations from the necessity, the material consumption standards of menus wrere analysed and for the correction of the errors a concrete suggestion is presented. Die Autoren haben Vermessungen auf dem Gebiet des Komitats Pest durchgeführt, um die Menge der diätetischen Faser in den vollkommenen täglichen Speiseordnungen von verschiedenen Küchen der Gemeinschaftsverpflegungen zu bestimmen. Diese Untersuchungen umfassten soziale Heime, sowie diätetische Speiseordnungen in Spitalen und in Schulen. Die erhaltenen Angaben wurden mit den zur Verfügung stehenden internationalen Werten und mit den Bedarfszahlen verglichen. Die Materialzuteilung der Speiseordnung wurde analysiert, um die Ursachen der Abweichungen von Bedarf zu klären, und ein konkreter Antrag wird vorgeschlagen, um die Mangelhaftigkeiten zu verbessern. La détermination de la quantité de la fibre diététique des menus du jour des cuisines publiques différentes a été réalisée par les auteurs dans le comitat Pest. Les analyses ont compris des institutions sociales, des hopitals et des écoles. Les résultats sont comparés avec des données et des values de nécessité internationales. L’utilisation des matiéres a été analysée pour la révelation des causes des déviations de la nécessité et proposition a été faite de raccomoder les insuffisances.

Item Type: Article
Other title: Examinations of fibre components of menus originated from communal feeding ; Untersuchung der Faserkomponenten der Speiseordnungen von Gemeinschaftsverpflegungen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1985
Volume: 31
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 70-73
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80119/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: 72. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 22. 10:25
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80173

Actions (login required)

View Item View Item