Növény eredetű élelmiszerek rostanyagának összetevői

Válas Györgyné and Tekes Lajosné: Növény eredetű élelmiszerek rostanyagának összetevői. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 1. pp. 19-22. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_019-022.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_019-022.pdf

Download (1MB)

Abstract

A szerzők az összes diétásrost-tartalom jellemzésére a FURDA-módszert alkalmazták. Ezenkívül mérték a savdetergensrost és neutrális-detergens-rosttartalmat. A FURDA-módszerrel nyert értékek jobban megközelítik a nemzetközi szinten elfogadott Southgate eredményeit a többi eljárásnál. A neutrális-detergens-rostés a savdetergens-rosttartalomra mért értékek az oldható rosttartalom elvesztése miatt alacsonyabbak a FURDA-módszerrel kapott értékeknél. Furda method was applied to the characterization of the whole dietetic fibre content. Beside this the acid-detergent and neutral-detergent fibre contents were measured too. The values got by Furda method approximate that of the internationally accepted Southgate procedure better, than the results of other methods. Because of the loss of soluble fibre the values measured for neutral-detergent and acid-detergent fibre contents are lower than the results got by furda method. Verfasser haben zur Charakterisierung des Gesamt — Diätrohfaser — Gehaltes die FURDA-Methode eingesetzt. Ausserdem wurde der Gehalt an Säuredetergent-Rohfaser und Neutraldetergent-Rohfaser bestimmt. Die mit der FURDAMethode erhaltenen Werte nähern die mit dem international anerkannten Southgate-Verfahren erhaltenen Ergebnisse besser als im Falle anderer Methoden. Die Werte für Neutraldetergent- und Säuredetergent — Rohfaser — Gehalt sind infolge des Verlustes an Gehalt von löslichem Rohfaser niedriger als die mit der FURDÁMethode erhaltenen Werte.

Item Type: Article
Other title: Fibre components in foods of plant origin ; Bestandteile des Rohfasergehaltes von Lebensmitteln pflanzlicher Herkunft
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1986
Volume: 32
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 19-22
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80122/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Additional Information: Bibliogr.: 21. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 11:46
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80211

Actions (login required)

View Item View Item