Pest megyében vizsgált állati eredetű élelmiszerek cink- és kadmiumtartalma

Fehér Ferenc: Pest megyében vizsgált állati eredetű élelmiszerek cink- és kadmiumtartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 1. pp. 32-36. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_032-036.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_032-036.pdf

Download (1MB)

Abstract

A szerző három különböző mintavételi helyről (falu A, főútvonal környéke B, fémüzem környéke C) származó állati eredetű élelmiszerek cink- és kadmiumtartalmát vizsgálta atomabszorpciós spektrofotométerrel. A mintavételi helyektől függően (А, В, C sorrendben) növekedett a mért cink- és kadmiumtartalom, ami a környezet befolyásoló hatását igazolja. Az adatokból azonban az is megállapítható hogy még a legmagasabb fémtartalomérték sem érte el az élelmezésegészségügyi előírásokban megengedett felső határértékeket. Zinc and cadmium contents of foods of animal origin sampled at three different places (in a village: A, in the environment of a highway : B, in the environment of a metal plant) were examined by atomic absorption spectrophotometer. Depending on the place of sampling the measured zinc and cadmium contents increased in А, В, C order, proving the influence of the environment. Nevertheless it can be established from the data, that even the highest metal content didn’t reach the upper limits allowed in the food hygienic regulations. Der Verfasser untersuchte mit einem ASS die in drei verschiedenen Probenahmestellen (Landgegend: A ; Landstrassenrand: B; Umgebung eines Metallwerkes: C) entnommenen Lebensmittelproben tierischer Herkunft auf Zink- und Cadmiumgehalt. In Abhängigkeit von den Probenahmestellen (in der Reihenfolge: А, В, C) stieg der gemessene Zink- und Cadmiumgehalt, was den Einfluss der Umwelt eindeutig bestätigt. Aus den Daten ist erkennbar, dass nicht mal die höchsten Metallgehaltwerte die in den Vorschriften des Gesundheitswesens zulässigen oberen Grenzwerte erreicht haben.

Item Type: Article
Other title: Zinc and cadmium contents of foods of animal origin examined in Pest county ; Zink- und Cadmiumgehalt von im Komitat Pest untersuchten Lebensmitteln tierischer Herkunft
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1986
Volume: 32
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 32-36
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80122/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 35. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 12:10
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80213

Actions (login required)

View Item View Item