Takarmányok és élelmiszerek triptofántartalmának meghatározása fotometriásan és ioncserés oszlopkromatográfiával

Csapó János and Csapóné Kiss Zsuzsanna: Takarmányok és élelmiszerek triptofántartalmának meghatározása fotometriásan és ioncserés oszlopkromatográfiával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 3. pp. 150-161. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_03_150-161.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_03_150-161.pdf

Download (4MB)

Abstract

A szerzők különböző savas és lúgos fehérjehidrolízis módszereket teszteltek annak eldöntésére, hogy alacsony, közepes és magas nyersfehérje-tartalmú minták esetében milyen hidrolízis feltételek adják a legnagyobb triptofán kitermelést. A hidrolizátumból a triptofánt ioncserés oszlopkromatográfiával és fotometriásan is meghatározták. A 48 órán át bárium-hidroxiddal végzett hidrolízis adja a legnagyobb kitermelést triptofánra. A báriumszulfát alakban történő eltávolítása 5%-kal nagyobb triptofán-eredményt ad a karbonát alakban történő eltávolításhoz képest. A mérési adatok ismeretében javaslatot tesznek az általuk legoptimálisabbnak tartott fehérjehidrolízis kivitelezésére. Different acidic and basic protein hydrolysis methods were tested by the authors to decide what hydrolysis conditions give the greatest tryptophan yields in case of samples with low, medium and high raw protein contents. Tryptophan was determined in the hydrolysate by ionic exchange column chromatography and photometry, too. Hydrolysis with barium hydroxide for 48 hours gives the highest yield for tryptophan. The removal of the barium in sulfate form gives 5% higher tryptophan result than the removal in carbonate form. With the knowledge of the results of measurements the authors give a recommendation for carrying out the protein hydrolysis considered the best by them. Verfasser haben verschiedene sauere und alkalische Eiwcißhydrolye-Methoden getestet um zu entscheiden, welche Hydrolysebedingungen die größte Tryptophanausbeute aus Proben m it niedrigem, mittlerem und hohem Roheiweißgehalt ergeben. Aus dem Hydrolyseprodukt wurde der Tryptophangehalt photometrisch und durch Ionenaustauscher-Säulenchromatographie bestimmt. Die 48 stündige Hydrolyse m it Bariumhydroxid ergibt die größte Ausbeute an Tryptophan. Seine Gewinnung in Form von Bariumsulphat ergibt um 5% höheren Tryptophangehalt, als in Form von Carbonat. Verfasser unterbreiten einen auf Daten beruhenden Vorschlag für die Ausführung der von ihnen für am optimalsten gehaltenen Eiweißhydrolyse.

Item Type: Article
Other title: Determination of tryptophan content of feed and by photometry and ionie exchange column chromatography ; Bestimmung des Tryptophangehaltes in Futter- und Lebensmitteln photometrisch durch Ionenaustauscher-Säulenchromatographie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1986
Volume: 32
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 150-161
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80124/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 159. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 14:11
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80224

Actions (login required)

View Item View Item