Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC)

Bognár Antal and Molnár Pál: Élelmiszerek vitamintartalmának meghatározása nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC). In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 4. pp. 215-223. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_215-223.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_215-223.pdf

Download (2MB)

Abstract

A szerzők bemutatják az élelmiszerekben levő és hozzáadott vitaminok meghatározására kidolgozott, illetve adaptált HPLC-analízis fontosabb módszereit. A vizsgált mintákban a FIPLC-módszerrel és valamelyik elfogadott hagyományos eljárással mért természetes és hozzáadott A, B1( B2 és Be vitamintartalmat táblázatosán hasonlították össze. A HPLC-módszer előnye a gyorsaság, a jó reprodukálhatóság és az automatizálhatóság, ami különösen a sorozatvizsgálatokhoz szükséges. The important elaborated and adopted HPLC methods for determination of vitamins either present in foods or added to them are discussed by the authors. Natural or added A, Bt, B, and B6 vitamin contents of the examined samples measured by a conventional and an HPLC method are compared in tables. The advantages of the HPLC method are quickness, good reproducibility and easy automatization, which are highly important especially in routine examinations. Verfasser geben die wichtigsten Bedingungen der für die Bestimmung von in Lebensmitteln vorhandenen und zugesetzten Vitaminen ausgearbeiteten bzw. adaptierten HPLC-Analysen-methode. Der Gehalt an Vitaminen A, B „ B2 und Bfi in den mittels HPLC- und eines traditionellen Verfahrens untersuchten Proben wurde tabellarisch verglichen. Vorteile der HPLC-Methode sind die Schnelligkeit, gute Reproduzier- und Automatisierbarkeit, die insbesondere für Serienuntersuchungen notwendig sind.

Item Type: Article
Other title: Determination of vitamin content of food by high pressure liquid chromatography (HPLC) ; Bestimmung des Vitamingehaltes von Lebensmitteln mit Hilfe der HPLC
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1986
Volume: 32
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 215-223
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80125/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia
Additional Information: Bibliogr.: 222. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 14:39
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80230

Actions (login required)

View Item View Item