Mesterséges élelmiszerszínezékek intenzív folyadékkromatográfiás (HPLC) elválasztása

Korány Kornél and Gasztonyi Kálmán: Mesterséges élelmiszerszínezékek intenzív folyadékkromatográfiás (HPLC) elválasztása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 2. pp. 108-120. (1987)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_02_108-120.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_02_108-120.pdf

Download (4MB)

Abstract

A szerzők a vízoldható mesterséges élelmiszerszínezékek minőségi és mennyiségi meghatározására izokratikus HPLC módszert dolgoztak ki. Abszorpciós görbék felvételével megállapították, hogy az amarant, neukokcin, tartrazin és indigókarmin fotometriás detektálására a 254 nm-es hullámhossz optimális. Kísérletekkel megállapították, hogy a 150 — 350 mg/dm3 tartományban a modell-oldatok koncentrációjával a csúcsterület egyenesen arányos, tehát ez a kalibrációs görbe lineáris szakasza. A futtatáshoz két eluenst használtak, melyek segítségével a futtatás 25 perc alatt befejezhető (eluensváltás a 15. perc végén). Színezett gyümölcsszörpök megfelelően előkészített kivonatainak kromatografálása azt mutatta, hogy a módszer valós élelmiszerminták vizsgálatára is alkalmas. A szörpökben a megengedett 800 mg/dm3 értéknél minden esetben kevesebbet találtak. Isocratic HPLC method was elaborated for the qualitative and quantitative determination of water soluble artificial food colours. It was established by the examination of the absorption spectra that the optimal wavelength for the photometric detection of amaranth, ponceau 4R, tartrazine and indigotine was 254 nm. The experiments showed that the peak territory was linearly proportional with the concentration of model solutions in the 150 — 350 mg/dm3 range, that is this portion was the linear parnt of the calibration curve. Two eluents were used in the method, and in this way the elution could be finished in 25 minutes (the eluent was changed in the 15th minute). The chromatography of properly prepared eluate of coloured fruit syrups showed that the method was applicable for the examination of real food samples as well. In all cases less than the allowed 800 mg/dm3 colour was found in syrups. Verfasser erarbeiteten eine HPLC-Methode für die qualitative und quantitative Bestimmung von wasserlöslichen künstlichen Lebensmittel-farbstoffen. Durch Aufnahme von Absorptionskurven wurde ermittelt, daß für die photometrische Bestimmung von Amarant, Neukokcin, Tartrazin und Indigokarmin eine Wellenlänge von 254 nm otimal ist. In praktischen Experimenten wurde festgestellt, daß die Kurvenfläche in einem Bereich von 150 bis 350 mg/dm3 mit der Konzentration der Modell-Lösungen proportional ist, d.h. das ist die lineare Strecke der Kalibrierungskurve. Für die Trennung wurden zwei Laufmittelkombinationen verwendet, mit deren Hilfe die Trennung in 25 min beendet werden kann (Ablösung des 1. Laufmittels nach 15 min). Die Untersuchung der entsprechend aufbereiteten Auszüge von gefärbten Fruchtsirupen ergab, daß die Methode auch für richtige Lebensmittelproben geeignet ist. In allen Proben wurden weniger Farbstoff als der zülässige Grenzwert von 800 mg/dm3 gefunden.

Item Type: Article
Other title: High performance liquid chromatographic (HPLC) separation of artifical food colours ; Entwicklung der Qualität von Lebensmitteln im Jahre 1986 auf der Grundlage der Ergebnisse der amtlichen Lebensmittelkontrolle
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1987
Volume: 33
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 108-120
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80127/
Uncontrolled Keywords: Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszer-színezékek
Additional Information: Bibliogr.: 118. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 04. 11:38
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80247

Actions (login required)

View Item View Item