Sárgarépa nitráttartalmának meghatározása különböző analitikai módszerekkel

Rácz Endréné and Csonka Andrea: Sárgarépa nitráttartalmának meghatározása különböző analitikai módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 4. pp. 203-211. (1988)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_04_203-211.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_04_203-211.pdf

Download (3MB)

Abstract

Kísérleteink során hat sárgarépafajta, valamint az ebből gyártott gyorsfagyasztott sárgarépakocka nitráttartalmát vizsgáltuk. A vizsgálatokat szedéskor, 1 hónapos +5 °C-on történő tárolás és feldolgozás után végeztük el. A vizsgált minták nitrátszintje jóval a megengedett határérték alatt volt. A nyersanyagok magas nitrátszintje miatti ipari gondok tehát helyes agrotechnikával és tárolással megszüntethetők. Tárolás során a kis nitráttartalmú fajták nitrátszintje alapvetően nem változott, a magas nitrátkoncentrációval rendelkező minták esetében nagymértékű csökkenés volt tapasztalható. A feldolgozás egyértelmű nitrát tartalomcsökkenést eredményezett. Kisérleteinkbeti három, a gyakorlatban elterjedt nitrát-meghatározási módszer összehasonlítását végeztük el megállapítva azok legmegfelelőbb alkalmazási területeit. Authors investigated the nitrate content of six kind of carrot and the nitrate content of diced carrot products which are made from carrot. They made the investigation at gathering after one month storage ( + 5 °C) and after the processing. The nitrate content of samples was below the permissible limit. The industrian worries can be eliminated which is caused the high nitrate content of raw material by right agrotechnics and storage. At the storage the nitrate content of the sample which had low nitrate content didn’t change but the high nitrate content very decreased. The result of processing is the decrease of nitrate content. Authors reproduced three method of determination of nitrate content which are spreaded in the practice. They established the most convenientest regions of the application. Bei den durchgeführten Versuchen haben die Verfasser den Nitratgehalt von 6 Mohrrübensorten sowie in den daraus hergestellten tiefgefrorenen Mohrrübenwürfeln untersucht. Die Untersuchungen wurden nach der Ernte, nach einer einmonatigen Lagerung bei +5 °C und nach der Verarbeitung durchgeführt. Der Nitratgehalt der untersuchten Proben lag wesentlich niedriger als der Grenzwert. Die Probleme der Verarbeitungsindustrie wegen dem hohen Nitratgehalt der Rohstoffe können mit einer richtigen Agrotechnik und Lagerung beseitigt werden. Während der Lagerung hat sich der Nitratgehalt der Sorten mit niedrigem Nitratgehalt im wesentlichen nicht geändert, während bei den Proben mit hoher Nitratkonzentration eine starke Verringerung festgestellt werden könnte. Die Verarbeitung führte zu einer eindeutigen Nitratgehalt-Senkung. Zu den Versuchen wurden die drei, in der Praxis am häufigsten angewandten Nitrat-Bestimmungsmethoden miteinander vergleichen. Ihr jeweils am besten geeignetes Anwendungsgebiet wurde ebenfalls ermittelt.

Item Type: Article
Other title: Determination of nitrate content in carrot with different analytical methods ; Bestimmung des Nitratgehaltes in Mohrrüben mit Verschiedenen Analytischen Methoden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1988
Volume: 34
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 203-211
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80133/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 210. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 04. 09:10
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:45
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80300

Actions (login required)

View Item View Item