Örsi Ferenc and Székely Mária: Keményítő meghatározása "CONTIFLO" automatikus elemzővel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 4. pp. 218-224. (1988)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_04_218-224.pdf Download (1MB) |
Abstract
A keményítő meghatározására savas és lúgos kioldás mellett kapott derítéssel tisztított extraktokban Richter és Augustat által kidolgozott eljárást valósítottuk meg CONTI FLO automatikus elemzőn és összehasonlítottuk különböző termékek esetében a polarimetriás eljárással. A módszer 2 —3%-os variációs koefficienssel alkalmas a keményítő meghatározására. Authors realized of the kind Richter and Augustat method in the CONTIFLO automatic analyser in the determination of starch. They realized the method after acidic and alkaline dissolution from the extract which was cleaned with clarification. They reproduced this method with polarization method. The method is fit to the determination of starch with 2 — 3% coefficient of variation. Zur Bestimmung der Stärke aus durch Klärung gereinigten Extrakten nach sauerer und basischer Extraktion wurde das von Richter und Augustat ausgearbeitete Verfahren mit dem automatischen Analysator „CONTIFLO“ ebenfalls realisiert. Diese Methode wurde mit dem polarimetrischen Verfahren bei verschiedenen Produkten verglichen. Sie ist geeignet, bei einem Variationskoeffizienten von 2 bis 3% Stärke zu bestimmen.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Determination of starch with "CONTIFLO" automatic analyser ; Bestimmung der Starke mit dem Automatischen Analysator "CONTIFLO" |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1988 |
Volume: | 34 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 218-224 |
Language: | Hungarian, English, German, Russian |
Publisher: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80133/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Keményítő |
Additional Information: | Bibliogr.: 223. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 04. 09:19 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 10:45 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80302 |
Actions (login required)
View Item |