Kis koncentrációjú élelmiszer-komponensek meghatározása enzimes analitikával I. : élelmiszerek glükóz tartalmának meghatározása glükóz-szelektív elektród-szett alkalmazásával

Bogdán Józsefné and Gasztonyi Kálmán and Harkayné Vinkler Margit and Ivánkovits Gertrúd: Kis koncentrációjú élelmiszer-komponensek meghatározása enzimes analitikával I. : élelmiszerek glükóz tartalmának meghatározása glükóz-szelektív elektród-szett alkalmazásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 5-12. (1989)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_005-012.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_005-012.pdf

Download (2MB)

Abstract

A magyar gyártású RADELKIS glükóz-szelektív elektród-szett alkalmas biológiai rendszerekben az oxigén koncentráció változásának mérése alapján a glükóztartalom meghatározására, nem több mint 5% relatív hibával. A vizsgálathoz nincs szükség bonyolult mintaelőkészítésre és a mérés 3 - 5 perc alatt kivitelezhető. Egy immobilizált enzimet tartalmazó membránnal 200 — 250 vizsgálat elvégezhető. Gyártásközi ellenőrző mérésekre is javasolható. A glükóz meghatározása mellett alkalmazható olyan oligoszacharidok mérésére is, amelyekből hidrolízissel glükóz is keletkezik. The RADELKIS Glucose selective electrode set - which is made in Hungary — is suitable for determination of gliicose content. The electrode can measure the change of oxygene content in biological systems not more as with 5% relatively error. The analysis hasn’t complicate sample preparation and it can be made under 3 — 5 minutes. It can be made 200 — 250 analysis by means of a membrane which has an immobolizated enzyme. It is proposable for in-process control. The method is avaiable for determination of oligosaccharides from which can be occur gliicose by means of hydrolysis. Der ungarische RADELKIS Glucose-selektive Elektroden-Satz ist geeignet, den Glucosegehalt in biologischen Systemen auf der Grundlage der Änderung der Sauerstoffkonzentration mit nicht mehr als 5% relativem Fehler zu bestimmen. Für die Untersuchung braucht man keine komplizierte Probenvorbereitung, und die Messung kann in 3 bis 5 Minuten durchgeführt werden. Mit einer immobilisiertes Enzym enthaltenden Membran können 200 — 250 Untersuchungen realisiert werden. Die Methode kann auch für die Produktionskontrolle empfohlen werden. Neben der Glucosebestimmung kann man sie auch für die Messung von solchen Oligosacchariden einsetzen, von denen durch Hydrolyse Glucose entsteht.

Item Type: Article
Other title: Determination of components in foodstuffs at low concentration by enzymatic method I. ; Bestimmung von Lebensmittelkomponenten Geringerer Konzentration mit der Enzymatischen Analyse I.
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1989
Volume: 35
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 5-12
Language: Hungarian, English, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 11. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 03. 09:30
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80314

Actions (login required)

View Item View Item