Bogdán Józsefné and Gasztonyi Kálmán and Harkayné Vinkler Margit and Ivánkovits Gertrúd: Kis koncentrációjú élelmiszer-komponensek meghatározása enzimes analitikával I. : élelmiszerek glükóz tartalmának meghatározása glükóz-szelektív elektród-szett alkalmazásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 5-12. (1989)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_005-012.pdf Download (2MB) |
Abstract
A magyar gyártású RADELKIS glükóz-szelektív elektród-szett alkalmas biológiai rendszerekben az oxigén koncentráció változásának mérése alapján a glükóztartalom meghatározására, nem több mint 5% relatív hibával. A vizsgálathoz nincs szükség bonyolult mintaelőkészítésre és a mérés 3 - 5 perc alatt kivitelezhető. Egy immobilizált enzimet tartalmazó membránnal 200 — 250 vizsgálat elvégezhető. Gyártásközi ellenőrző mérésekre is javasolható. A glükóz meghatározása mellett alkalmazható olyan oligoszacharidok mérésére is, amelyekből hidrolízissel glükóz is keletkezik. The RADELKIS Glucose selective electrode set - which is made in Hungary — is suitable for determination of gliicose content. The electrode can measure the change of oxygene content in biological systems not more as with 5% relatively error. The analysis hasn’t complicate sample preparation and it can be made under 3 — 5 minutes. It can be made 200 — 250 analysis by means of a membrane which has an immobolizated enzyme. It is proposable for in-process control. The method is avaiable for determination of oligosaccharides from which can be occur gliicose by means of hydrolysis. Der ungarische RADELKIS Glucose-selektive Elektroden-Satz ist geeignet, den Glucosegehalt in biologischen Systemen auf der Grundlage der Änderung der Sauerstoffkonzentration mit nicht mehr als 5% relativem Fehler zu bestimmen. Für die Untersuchung braucht man keine komplizierte Probenvorbereitung, und die Messung kann in 3 bis 5 Minuten durchgeführt werden. Mit einer immobilisiertes Enzym enthaltenden Membran können 200 — 250 Untersuchungen realisiert werden. Die Methode kann auch für die Produktionskontrolle empfohlen werden. Neben der Glucosebestimmung kann man sie auch für die Messung von solchen Oligosacchariden einsetzen, von denen durch Hydrolyse Glucose entsteht.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Determination of components in foodstuffs at low concentration by enzymatic method I. ; Bestimmung von Lebensmittelkomponenten Geringerer Konzentration mit der Enzymatischen Analyse I. |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1989 |
Volume: | 35 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 5-12 |
Language: | Hungarian, English, German, Russian |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 11. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 03. 09:30 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 10:42 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80314 |
Actions (login required)
View Item |