A-provitaminok vizsgálata növényi nyersanyagokban és növényi alapú késztermékekben

Harkayné Vinkler Margit and Hajdú Félix: A-provitaminok vizsgálata növényi nyersanyagokban és növényi alapú késztermékekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 3. pp. 154-167. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_03_154-167.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_03_154-167.pdf

Download (3MB)

Abstract

A szakemberek szerint az emberi szervezet napi А-vitamin szükségletét 3/4 részben provitaminjaiból, 1/4 részét magát az А-vitamint tartalmazó élelmiszerekből célszerű fedezni. A ßkarotin mellett — előforduló provitamin hatású vegyületek — az JL -, -y -karotin, illetve a ß-kriptoxantin — különböző mértékben képesek átalakulni: 1 retinolekvivalens=l jug retinol=6/ug B-karotin=12 Aig egyén karotin A szerzők vizsgálataikat sütőtök és csemegekukorica nyersanyag- és késztermék mintákon az MSZH által 1989. évi bevezetésre javasolt vizsgálati módszerrel, amely az összes (•£,/}, у ) karotin meghatározására szolgál, valamint egy HPLC módszerrel végezték, amely lehetővé teszi a tényleges ß-karotin szint megállapítását. Az eredmények alapján új javaslatot tesznek a vizsgálati szabvány kidolgozására. Experts dum it proper to daily need of vitamin A in organism should meet from provitamin to three quarters and from vitamin. A to quarter. Beside ß-carotine occuring provitamin compounds —tC-y carotine and ß-criptoxantine — can be transformed in different deqree: 1 retinolequicalent=l Aig retinol=6>ug ßcarotine=12ng other carotine. Authors did their examinations on raw material and finished product samples, which were made in squash and sweet com. They used two different methods. The frist served the determination of the total P,y) carotine. The introduction of this method was proposed by National Standard office in 1989. The second was a HPLC method, which afford possibility to establish a real ß-carotine level. They gave a new proposal for elaboration of standard-method by means of their results. Nach Meinung der Experten ist es zweckmäßig, den Tagesbedarf an Vitamin A für den menschlichen Organismus bis zu 3/4 aus seinen Provitaminen und bis zu 1/4 aus Vitamin A enthaltenden Lebensmitteln zu decken. Die neben dem ß-Carotin vorkommenden als Provitamin A wirkender Verbindungen, wie -und у -Carotin sowie ß-Criptoxanthin können auf verschiedene Weise umgewandelt werden: 1 Retinoequivalent=l Aig Retinol=6 *jg ß-Carotin=12yug sonstiges Carotin Die Verfasser führten ihre Untersuchungen an Backkürbis- und Mais-Proben mit einer vom Ungarischen Amt für Standardisierung 1989 vorgeschlagenen Untersuchungsmethode, die der Bestimmung des Gesamt-Carotins (<Cjß>ty ) dient sowie mit einer HPLC-Methode durch, die die Feststellung des tatsächlichen Gehalts an ß-Carotin ermöglicht. Auf der Grundlage der Ergebnisse wird ein neuer Vorschlag für die Ausarbeitung der Standardmethode unterbreitet.

Item Type: Article
Other title: Examination of provitamin A in vegetable raw materials and vegetable finished products ; Bestimmung der pro Vitamine A in Pflanzlichen Rohstoffen und in Fertigprodukten auf Pflanzlicher Basis
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1990
Volume: 36
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 154-167
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Amicus Kiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80140/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Vitamin - A
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 03. 07:42
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80359

Actions (login required)

View Item View Item