Radiológiai hamuminták káliumtartalmának és 40K-aktivitásának meghatározása : módszerösszehasonlító vizsgálat

Sebestyén Róbert and Sudár Emilné and Tarján Sándor: Radiológiai hamuminták káliumtartalmának és 40K-aktivitásának meghatározása : módszerösszehasonlító vizsgálat. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 2. pp. 113-124. (1991)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_02_113-124.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_02_113-124.pdf

Download (3MB)

Abstract

A természetes káliumban előforduló 40-es tömegszámú radioaktív izotóp az embert érő sugárterhelés szempontjából hosszú felezési ideje és magas koncentrációja miatt nagyjelentőségű. A káliumtartalom bizonyos esetekben fontos paraméter lehet az élelmiszerek vagy élvezeti cikkek minősítésében. A szerzők különböző növényi és állati eredetű radiológiai hamuminták káliumtartalmát, illetve 40K- aktivitását határozták meg lángfotometriás, valamint félvezető detektoros és szcintillációs gamma-spektrometriás módszerekkel. Vizsgálati eredményeik statisztikai értékelését számítógépes program segítségével végezték. A vizsgálatsorozat tapasztalatai alapján értékelik az összehasonlított három módszert. Kapott eredményeikből arra a következtetésre jutottak, hogy a^K-aktivitás meghatározására mindhárom módszer használható, viszont analitikai célú káliumtartalommeghatározásra a szcintillációs gamma-spektrometria - további pontosítások nélkül - nem látszik alkalmasnak. Radioisotope with mass number 40 occurring in natural potassium has a great significance from the point of wiev of radiation exposure of men because of its long half-life and high concentration. In certain cases potassium content can be an important parameter in qualifying food products or consumer’s goods. Authors determined the potassium content and '“K activity of different radiological ash samples of plant or animal origin using flame photometric and scintillation gamma spectrometric methods and semiconductive detector. The statistical evaluation of experimental results was performed with the aid of a computer program. On the basis of the experiences of series of investigations the three methods compared were evaluated. From the results it can be concluded that all the three methods are suitable for the determination of ^K-activity, but scintillation gamma spectrometry does not seem suitable for an analytical purpose determination of potassium content without further modifications. Das imnatürlichenKalium vorkommende radioaktive Isotop mit der Massenzahl 40 besitzt vom Standpunkt der Strahlenbelastung auf die Menschen infolge der langen Halbwertszeit und der hohen Konzentration eine große Bedeutung. Der Kaliumgehalt kann in bestimmten Fällen ein wichtiger Parameter bei der Beurteilung von Lebens- oder Genußmitteln darstellen. Verfasser haben den Kaliumgehalt bzw, die ^K-Aktivität von radiologischen Lebensmittelascheproben verschiedener pflanzlicher und tierischer Herkunft mit flammenphotometrischen sowie Halbleiter - Detektoren- und szintillationsgammaspektrometrischen Methoden bestimmt. Die Untersuchungsergebnisse wurden mit einem Rechnerprogramm statistisch ausgewertet. Die Erfahrungen bei den Untersuchungsserien wurden für die Beurteilung der gegenübergestellten 3 Methoden genutzt. Aus den erhaltenen Ergebnissen wurde geschlußfolgert, daß für die Bestimmung der 40K-Aktivität alle 3 Methoden geeignet sind, aber die Szintillationsgammaspektrometrie ohne weitere Vervollkommung für die Kaliumgehaltsbestimmung mit analytischer Zielstellung nicht verwendet werden kann.

Item Type: Article
Other title: Determination of potassium content and 40K - activity of radiological ash samples - a comparison of methods ; Bestimmung des kaliumgehaltes und der 4dK - aktivitát von radiologischen ascheproben methodische Vergleichsuntersuchung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1991
Volume: 37
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 113-124
Language: Hungarian, English, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80143/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 122. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 02. 11:01
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80387

Actions (login required)

View Item View Item