Liponsav vizsgálata sörélesztőből réteg- és kapilláris gázkromatográfiás módszerekkel

Kozma-Kovács Edit and Halász Anna and Hajós Gyöngyi and Sass Ágnes and Boross Ferenc: Liponsav vizsgálata sörélesztőből réteg- és kapilláris gázkromatográfiás módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 1. pp. 18-26. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_01_018-026.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_01_018-026.pdf

Download (3MB)

Abstract

A liponsav (6,8-tiooktánsav) kvalitatív meghatározására többlépcsős, kétdimenziós rétegkromatográfiás, kvantitatív meghatározására pedig kapillárisgázkromatográfiás módszert dolgoztunk ki. Mindkét meghatározáshoz a mintában lévő liponsavat - mely túlnyomórészt fehérjékhez kötötten fordul elő - savas hidrolízissel szabadítottuk fel. A rétegkromatográfiás vizsgálatot közvetlenül a liponsav tartalmú extraktumból végeztük. A gázkromatográfiás meghatározás az oldószer mentesített liponsav tartalmú extraktum metil-észter származékából történt. A gázkromatográfiás eljárás alkalmas volt a sörélesztőben ppm-nyi mennyiségében jelen levő liponsavtartalom meghatározására. For the qualitative determination of lipoic acid (6,8-thiooctanoic acid) a multistep, two-dimensional thin layer chromatographic procedure, for its quantitative measurement a capillary gas chromatographic method was elaborated. The lipoic acid, present in our samples mainly bound to proteins was liberated with acidic hydrolisis for both determinations. Thin layer chromatographic investigation was performed directly from lipoic acid containing extract. The solvent-free extract containing lipoic acid was gas chromatographed after preparation of methyl ester derivatives. Gas chromatographic procedure was suitable for the determination of lipoic acid present in ppm level in brewer's yeast. Für die qualitative Bestimmung von Liponsäure (6,8-Thiooctansäure) wurde eine mehrstufige, zweidimensionalle dünnschichchromatographische und für ihre quantitative Bestimmung eine kapillar-gaschromatographische Methode ausgearbeitet. Für die Bestimmung wurde die Liponsäure mit sauerer Hydrolyse freigesetzt. Die dünnschichtchromatographische Untersuchung wurde unmittelbar aus den liponsäurehaltigen Extrakt durchgeführt. Die gaschromatographische Bestimmung erfolgte aus dem Methylderivat des vom Lösungsmittel befreiten liponsäurehaltigen Extrakts. Das ausgearbeitete gaschromatographische Verfahren war geeignet, den Liponsäuregehalt der Bierhefe im ppm-Bereich zu bestimmen.

Item Type: Article
Other title: Investigation of lipoic acid in brewers' yeast by thin layer and capillary gas chromatographic methods ; Untersuchung der Liponsäure aus Bierhefe mit Methoden der Dünnschichtchromatographie und Kapillar-Gaschromatographie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1992
Volume: 38
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 18-26
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80146/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 25-26. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 01. 11:39
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80411

Actions (login required)

View Item View Item