A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története I.

Gönczy Árpád: A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 2. pp. 113-117. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_02_113-117.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_02_113-117.pdf

Download (1MB)

Abstract

Az 1867. évi kiegyezés után a mezőgazdasági és ipari kutatások, valamint az egyre szaporodó hamisítások leleplezése nagyszámú kémiai vizsgálatot igényeltek. Ezeket az igényeket a reáliskolák, felsőbb gazdasági tanintézetek, tudományegyetemek kémiatanárai kezdetben magánemberként, később — kezdeményezésükre — intézményesen igyekeztek kielégíteni. így jöttek létre a többékevésbé hivatalosan működő jelentősebb vegykisérleti állomások (Debrecen 1869, Magyaróvár 1873), illetve vegyvizsgáló hivatalok (Budapest 1874, Szeged 1884, Kolozsvár 1889). A hamisítások elleni hatékony küzdelmet azonban 1896-ig akadályozta a korszerű jogszabályok, a köz- és szakigazgatás, az egységes vizsgáló- és ellenőrző hálózat hiánya. After the compromise of 1987, agricultural and industrial research as well as the detection of growing number of adulteration needed lots of chemical investigations. Chemistry teachers of secondary schools for sciences, high schools for economy and universities tried to satisfy these needs first as private persons, later- on their iniciative oficially. Thus the first significant chemical research stations (1869 Debrecen, 1873 Magyaróvár) and chemical analytical offices (1874 Budapest, 1884 Szeged, 1889 Kolozsvár) were established, working more or less officially. The effective fight against adulteration was nevertheless hindered until 1896 by the lack of modern rules of law, of public and special administration, missing an unified investigating and controlling network. Nach dem Ausgleich im Jahre 1867 wurden immer mehr chemische Untersuchungen für die landwirtschaftlichen und industriellen Forschungen sowie für das Entdecken der zunehmenden Fälschungen benötigt. Diesen Untersuchungen haben die Chemielehrer der Realschulen und höheren Wirtschaftslehranstalten sowie der naturwissenschaftlichen Universitäten zuerst als Privatpersonen und später auf ihre Initiative institutionell durchgeführt. So entstanden die mehr oder weniger amtlich arbeitenden bedeutenderen chemischen Untersuchungsstationen (Debrecen 1869, Magyaróvár 1873) bzw. Untersuchungsanstalten (Budapest 1874, Szeged 1884, Kolozsvár 1889). Der Kampf gegen die Fälschungen wurde jedoch bis zum 1896 durch das Fehlen von modernen Rechtsvorschriften, der Selbst- und Fachverwaltung sowie des einheitlichen Untersuchungs- und Kontrollnetzes behindert.

Item Type: Article
Other title: Development and short story of official food control in Hungary ; Entstehen und kurze Geschichte der amtlichen Lebensmittelüberwachung in Ungarn
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1992
Volume: 38
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 113-117
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80147/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerellenőrzés története - hatósági - Magyarország
Additional Information: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 01. 12:40
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80421

Actions (login required)

View Item View Item