Kinin folyadékkromatográfiás meghatározása üdítőitalokból

Csiba András and Lombai György: Kinin folyadékkromatográfiás meghatározása üdítőitalokból. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 2. pp. 112-119. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_02_112-119.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_02_112-119.pdf

Download (129kB)

Abstract

Ezideig nem ismertetett módszert dolgoztak ki a kinin folyadékkromatográfiás meghatározására. A módszer lényege, hogy a kinintartalmú oldatot kénsavval savanyított metanol eluenssel kromatografálják Nucleosil típusú C18 oszlopon. Spektrofluorimetriásan 350 nm-es gerjesztés és 450 nm emisszió mellett mérnek különbözô mûszererôsítésekhez tartozó (viszonylag szûk) koncentráció tartományokban. Adatokat szolgáltatnak módszerük validálásához. A method not described till now has been developed for the liquid chromatographic determination of quinine. The basis of the method is chromatography of the quinine-containing solution on a Nucleosil type C18 column using methyl alcohol eluent acidified with sulphuric acid. The measurement is carried out by spectrofluorometry with an excitation at 350 nm and emission at 450 nm, in a relatively narrow concentration range, belonging to different amplifications of the instrument. Data are published for the validation of the given method. Es wurde ein bisher nicht beschriebenes Verfahren zur flüssigkeitschromatographischen Bestimmung von Chinin ausgearbeitet. Das Prinzip der Methode besteht darin, daß die chininhaltige Lösung an einer C1 8 Säule vom Typ Nucleosil mit einem durch Schwefelsäure gesäuerten Methanoleluent chromatographiert wird. Die spektrofluorimetrischen Messungen wurden mit einer Induktion 350 nm und einer Emission von 450 nm in zu verschiedenen Instrumentenverstärkungen gehörenden (verhälnismäßig kleinen) Konzentrationsbereichen durchgeführt. Daten zur Validierung ihrer Methode wurden zur Verfügung gestellt.

Item Type: Article
Other title: Liquid chromatographic determination of quinine in soft drinks ; Flüssigkeit Chromatographische Bestimmung von Chinin in Erfrischungsgetränken
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1994
Volume: 40
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 112-119
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80156/
Uncontrolled Keywords: Folyadékkromatográfia - biokémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 118. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 31. 09:45
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80515

Actions (login required)

View Item View Item