Ömlesztett sajtok elemzése NIR és NIT módszerrel

Örsi Ferenc and El-Soubaty Ali Hassan and Salgó András and Varga János and Delyné Szabó Györgyi: Ömlesztett sajtok elemzése NIR és NIT módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 4. pp. 277-282. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_277-282.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_277-282.pdf

Download (150kB)

Abstract

Ömlesztett sajtok NIR összetételi vizsgálatához 49 késztermékeket, ill. gyártásközi félterméket használtak. A minták nedvesség- és zsírtartalmát nemzetközileg elfogadott szabványos módszerekkel határozták meg. A NIR spektrumadatok és összetételi jellemzõk összefüggését hazai fejlesztésû keresõprogrammal, különbözõ matematikai spektrumtranszformációk felhasználásával állapították meg. A minták NIT spektrumát ugyancsak meghatározták, kiszámítva az összefüggést az összetételi és a spektrumjellemzõk között. Mind a NIR, mind a NIT módszerrel végzett vizsgálatok pontosságára és reprodukálhatóságára vonatkozó értékekeket meghatározták. For the study of composition of processed cheese by NIR 49 final products as well as intermediate products were used. The water and fat content of samples were determined by internationally accepted methods. The correlation of NIR spectral data and compositional characteristics was determined by a search program developed in Hungary, using different mathematical spectrum transformations. The NIT spectra of samples were also measured, the correlation of compositional and spectral characteristics calculated. The parameters of accuracy and reproducibility for both NIR and NIT investigations were determined. Zur Untersuchung der Zusammensetzung von Schmelzkäse mit der NIRMethode wurden 49 Fertigprodukte bzw. Zwischenprodukte verwendet. Der Wasser- und Fettgehalt der Proben wurden mit international anerkannten Standardmethoden ermittelt. Der Zusammenhang der NIRSpektrumdaten und der Zusammensetzung wurde mit einem Suchprogramm eigener Entwicklung und unter Verwendung verschiedener mathematischer Spektrumtransformationen bestimmt. Das NIT-Spektrum der Proben wurde ebenfalls bestimmt und der Zusammenhang zwischen der Zusammensetzung und den Spektrumdaten berechnet. Die Werte in Bezug auf die Genauigkeit und Reproduzierbarkeit der sowohl mit der NIR-, als auch mit der NIT- Methode durchgeführten Untersuchungen wurden bestimmt.

Item Type: Article
Other title: The analysis of processed cheese by NIR and NIT methods ; Analyse von Schmelzkäse mit NIR- und NITMethoden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1994
Volume: 40
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 277-282
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80158/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sajt
Additional Information: Bibliogr.: 281. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 31. 11:57
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80534

Actions (login required)

View Item View Item