Élelmiszerek nitráttartalmának meghatározása különféle módszerekkel

Varga Béláné and Sebestyén Róbert and Nagyné Tukovics Éva: Élelmiszerek nitráttartalmának meghatározása különféle módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 4. pp. 283-290. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_283-290.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_283-290.pdf

Download (170kB)

Abstract

A szerzõk gyorsfagyasztott zöldségfélék nitráttartalmát határozták meg, nitritté redukálást követõ spektrofometriás módszerekkel, illetve enzimes analitikai eljárással. Céljuk az volt, hogy - az eredmények ismeretében - az összehasonlított módszerek közül kiválasszák azt, amely gyors és pontos eredményeket ad, ezenfelül könnyen kivitelezhetõ. Az eredmények statisztikai értékelése alapján az egyes módszerek által szolgáltatott eredmények között szignifikáns eltérés van; az eltérést - feltételezhetõen - valamilyen szisztematikus hiba okozza. Sorozatvizsgálatokhoz az enzimes eljárást tartják praktikusnak és gazdaságosnak. The nitrate content of quick frozen vegetables was determined by spectrophotometric methods following reduction into nitrite as well as enzymatic analytical procedure. The aim of the authors was- with the knowledge of results- to select from the compared methods the one which gives fast and accurate results and easily accomplishable. On the basis of statistical evaluation of the results, there is a systematic difference in the results given by the different methods: this difference is probably caused by a systematic error. For serial measurements the enzymatic procedure is considered to be more practical and economic. Der Nitratgehalt von tiefgefrorenen Gemüsearten wurde mit spektrophotometrischen bzw. enzymanalytischen Methoden nach Reduktion zu Nitrit bestimmt. Das Ziel bestand darin, dass in Kenntnis der Ergebnisse von den verglichenen Methoden diejenige ausgewählt wird, die schnelle und exakte Ergebnisse liefert und darüber hinaus einfach ausführbar ist. Auf der Grundlage der statistischen Auswertung der Ergebnisse bestehen zwischen den mit den einzelnen Methoden ermittelten Ergebnissen signifikante Abweichungen, wobei die Abweichungen vermutlich durch irgendwelche systematische Fehler verursacht werden. Für Serienuntersuchungen wird die enzymatische Methode für praktisch und ökonomisch gehalten.

Item Type: Article
Other title: The determination of nitrate content in foodstuffs by different methods ; Bestimmung des Nitratgehalts von Lebensmitteln mit verschiedenen Methoden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1994
Volume: 40
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 283-290
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80158/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 288-289. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 31. 12:21
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80535

Actions (login required)

View Item View Item