Kombinált szenzorikus próba alkalmazása pörköltkávé minőségének számszerű értékelésénél

Örsi Ferenc: Kombinált szenzorikus próba alkalmazása pörköltkávé minőségének számszerű értékelésénél. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 1-2. pp. 25-28. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_01-02_025-028.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_01-02_025-028.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die mit einer Dreifachprobe kombinierte, auf Punktwertung fussende Beurteilung a) gibt Angaben zur Kontrolle zur Leistungs- und Beurteilungsfähigkeit der Mitglieder des Beurteilungsausschusses, und zur Auswahl der geeigneten neuen Mitglieder, b) vermindert die Streuung der Ergebnisse durch Beseitigung der Angaben der schlecht beurteilenden Mitglieder, und c) ergibt Zahlenwerte zur Durchführung der Diskriminanzanalyse. Die Methode wurde beim Vergleich von zweierlei Kaffeemustern angewendet. The score-based evaluation combined w ith the ternary test a) affords data for checking the efficiency and evaluation talent of panel members, and for the selection of suitable new members for the panel, b) reduces the scattering of results by eliminating the data of members giving incorrect scores, and c) serves as a basis for performing the discrimination analysis. The combined test was applied at the comparison of two types of roasted coffee. Le jugement ä pointage, combiné avec l ’essai triangulaire, fournit des données 1. facilitant le controle de l ’efficacité et de l ’état d’appréciation des juges ainsi que la sélection de juges appropriés. 2. En éliminant lespersonnesqui donnent defausses réponses, cette méthode diminue les valeurs de déviation standardé des résultats. 3. La méthode fournit la base nécessaire ä effectuer l ’analyse de discrimination. L ’auteur fait recurs ä la méthode lors de la comparaison de deux échantillons de café.

Item Type: Article
Other title: Application of a combined sensory test for the numerical evaluation of the quality of roasted coffee ; Anwendung einer kombinierten sensorischen Probe bei der numerischen Beurteilung der Qualität von geröstetem Kaffee
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1975
Volume: 21
Number: 1-2
Page Range: pp. 25-28
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80547/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Ill. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 22. 15:51
Last Modified: 2023. Aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80589

Actions (login required)

View Item View Item