Abd Allah M. A. and Abu Salim Ferial M. and Goma M. A.: Glyceride structure of mango seed (Mangifera indica) oil. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 1-2. pp. 53-57. (1975)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_01-02_053-057.pdf Download (1MB) |
Abstract
A mangógyümölcs levének kinyerésekor kapott magból mint hulladékból hexánnal extrahált olajban a telített zsírsavak közül palmitinsavat, stearinsavat, a telítetlen zsírsavak közül pedig palmitolajsavat, olajsavat, linolsavat és linolénsavat mutattak ki. A háromszor telítetlen gliceridek mennyisége 8,20%, a háromszor, kétszer ill. egyszer telített glicerideké pedig rendre 5,23, 40,42 ill. 36,58% volt. In dem aus den bei der Gewinnung des Saftes der Mangofrucht als Abfall erhaltenen Kernen mittels Hexans extrahierten Öl wurden aus der Gruppe der gesättigten Fettsäuren Palmitinsäure und Stearinsäure, während aus der Gruppe der ungesättigten Fettsäuren Pahnitölsäure, Ölsäure, Linolsäure und Linolensäure nachgewiesen. Die Menge der dreifach ungesättigten Glyceriden betrug 8,20%, die der dreifach, zweifach bzw. einfach gesättigten Glyceriden dagegen der Reihe nach 5,23%, 40,42% bzw. 36,58%. Dans l ’huile extraíte ä l ’héxane des grains obtenus en tant que déchet lors du travail du jus de fruit de la mangue, on a décolé, parmi les acides gras saturés l ’acide palmitique et Pacidé stéarique, parmi ceux insaturés Pacidé palmitoléique etaclesides oléique, linolique et linoléique. La quantité des glycérides trois fois insaturés était 8.20 p. c., tandis que les taux respectifs des glycérides saturés trois, deux et une fois montaient á 5,23, 40,42 et 36,58 p. c.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | A mangó (Mangifera indica) mag-olajának glicerid szerkezete |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1975 |
Volume: | 21 |
Number: | 1-2 |
Page Range: | pp. 53-57 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80547/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 56. p. ; összefoglalás magyar, német és francia nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 23. 08:53 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 11:01 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80593 |
Actions (login required)
View Item |