Glyceride structure of mango seed (Mangifera indica) oil

Abd Allah M. A. and Abu Salim Ferial M. and Goma M. A.: Glyceride structure of mango seed (Mangifera indica) oil. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 1-2. pp. 53-57. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_01-02_053-057.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_01-02_053-057.pdf

Download (1MB)

Abstract

A mangógyümölcs levének kinyerésekor kapott magból mint hulladékból hexánnal extrahált olajban a telített zsírsavak közül palmitinsavat, stearinsavat, a telítetlen zsírsavak közül pedig palmitolajsavat, olajsavat, linolsavat és linolénsavat mutattak ki. A háromszor telítetlen gliceridek mennyisége 8,20%, a háromszor, kétszer ill. egyszer telített glicerideké pedig rendre 5,23, 40,42 ill. 36,58% volt. In dem aus den bei der Gewinnung des Saftes der Mangofrucht als Abfall erhaltenen Kernen mittels Hexans extrahierten Öl wurden aus der Gruppe der gesättigten Fettsäuren Palmitinsäure und Stearinsäure, während aus der Gruppe der ungesättigten Fettsäuren Pahnitölsäure, Ölsäure, Linolsäure und Linolensäure nachgewiesen. Die Menge der dreifach ungesättigten Glyceriden betrug 8,20%, die der dreifach, zweifach bzw. einfach gesättigten Glyceriden dagegen der Reihe nach 5,23%, 40,42% bzw. 36,58%. Dans l ’huile extraíte ä l ’héxane des grains obtenus en tant que déchet lors du travail du jus de fruit de la mangue, on a décolé, parmi les acides gras saturés l ’acide palmitique et Pacidé stéarique, parmi ceux insaturés Pacidé palmitoléique etaclesides oléique, linolique et linoléique. La quantité des glycérides trois fois insaturés était 8.20 p. c., tandis que les taux respectifs des glycérides saturés trois, deux et une fois montaient á 5,23, 40,42 et 36,58 p. c.

Item Type: Article
Other title: A mangó (Mangifera indica) mag-olajának glicerid szerkezete
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1975
Volume: 21
Number: 1-2
Page Range: pp. 53-57
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80547/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 56. p. ; összefoglalás magyar, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 23. 08:53
Last Modified: 2023. Aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80593

Actions (login required)

View Item View Item