Élelmiszerek reológiai sajátságai és mérésük alapelvei

Lásztity Radomir: Élelmiszerek reológiai sajátságai és mérésük alapelvei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 5-6. pp. 239-250. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_239-250.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_239-250.pdf

Download (4MB)

Abstract

A survey is given of the general theoretical problems related to the rheology of foods. Possibilities of the systematization of the raw materials of the food industry and of foods the aspect of their rheological properties are discussed. The most important instrumental methods of investigation and the trends of their developments are surveyed. Nach einer Übersicht über die allgemeinen theoretischen Problemen betreffs der Rheologie von Lebensmitteln werden die Möglichkeiten der systematischen Gliederung der Rohmaterialien der Lebensmittelindustrie und der Lebensmittel vom Standpunkt der Theologischen Eigenschaften besprochen. Schliesslich werden die wichtigsten instrumentalen Untersuchungsmethoden und ihre Entwicklungstendenzen besprochen. L ’auteur passe en revue les problémes théoriques généraux relatifs á la rhéoJogie des denrées alimentaires. II décrit les possibilités de systématiser les matiéres premieres des industries alimentaires ainsi que les denrles á partir de leur caractéristiques rhéologiques. Enfin, il passe en revue les méthodes instrumentales de mesure de plus grande portée ainsi que les tendences du dévoloppement.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1975
Volume: 21
Number: 5-6
Page Range: pp. 239-250
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80550/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: 250. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 24. 10:20
Last Modified: 2023. Aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80625

Actions (login required)

View Item View Item