Húsipari termékek zsírtartalmának meghatározása különböző módszerekkel

Molnár Pál and Nové László: Húsipari termékek zsírtartalmának meghatározása különböző módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 267-273. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_267-273.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_267-273.pdf

Download (2MB)

Abstract

Verschiedene, zur Bestimmung des Fettgehaltes von Produkten der Fleischindustrie dienende Methoden (Extraktion nach Soxhlet, Messung m it Butyrometer, Refraktometrie durch Messung des Brechungsindexes) wurden miteinander verglichen. Die theoretischen Grundlagen der refraktometrischen Methode und die Durchfürung dieser Methode sind ausführlich beschrieben, und die mathematische-statische Auswertung der Messergebnisse ist dargestellt. Es wird auf Grund der Ergebnisse festgestellt, dass die refraktometrische Methode zur Bestimmung des Fettgehaltes geeignet ist, zur entscheidenden Untersuchungen aber as Soxhletsche Verfahren herangezogen werden muss. Various methods for the determination of the fat content of products of the meat industry (extraction according to Soxhlet, measurement by butyrometer, refractometry based on the measurement of the refractive index) were compared with each other. Fundamental principles, procedures and the mathematicalstatistical evaluation of the measured data are described in detail. It was found on the basis of these results that the refractometric method is suitable for the determination of the fat content. However, for decisive determinations the Soxhlet method must be applied.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1976
Volume: 22
Number: 5-6
Page Range: pp. 267-273
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 273. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 25. 12:39
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80687

Actions (login required)

View Item View Item