A patulin előfordulása és hatástalanítása az élelmiszerekben I.

Farkas Józsefné and Schreiner Ernőné: A patulin előfordulása és hatástalanítása az élelmiszerekben I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 1-2. pp. 26-30. (1977)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_26-30.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_26-30.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Aufmerksamkeit wird auf Patulin, ein der gefährlichsten Mykotoxine gelenkt. Es wird eine Zusammenfassung der Literatur über die Analytik dieses Toxins — m it besonderer Rücksicht auf die Dünnschichtchromatographie — gegeben. Die Umstände der Bildung des Toxins in Lebensmitteln und ihre Stabilität werden besprochen. Schliesslich beschäftigen sich die Verfasser m it den bisherigen Forschungen über die Inaktivierung des Patulins. Ihre diesbezügliche eigene Forschungsergebnisse werden im zweiten Teil der Abhandlung veröffentlicht. Attention is called to patulin, one of the most dangerous mycotoxins. A survey is given on the literature of the analysis of patulin with particular respect to thin layer chromatography. The conditions of the formation of patulin in foods and its stability wre discussed. Lastly, researches concerning the deactivation of patulin carried out up to the present are dealt with. The results of own results in this field will be described in part II of the paper.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1977
Volume: 23
Number: 1-2
Page Range: pp. 26-30
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80555/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 29. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 25. 15:32
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80709

Actions (login required)

View Item View Item