Organofoszfát peszticidmaradványok meghatározása természetes szinezékanyagokban gazdag élelmiszerekben

Kőmíves Tamás and Márton Attila Ferenc and Dutka Ferenc: Organofoszfát peszticidmaradványok meghatározása természetes szinezékanyagokban gazdag élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (24) 5-6. pp. 201-204. (1978)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_201-204.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1978_05-06_201-204.pdf

Download (1MB)

Abstract

Eine mehrfache rückstandsanalytische Methode wird zur Bestimmung des Gehaltes von farbstoffreichen Lebensmitteln an Organophosphat-Pestiziden (Dimethoat, Formothion, Trichlorphon, Mevinphos, Chlorphenvonphos, Phosphamidon) beschrieben. Die Muster werden mit Acetonitril extrahiert, das Extrakt an einer gemischten Säule von Kieselgel-Aktivkohle (3 : 1) mit Acetonitril als Eluens gereinigt und sein Pestizidgehalt mit einer dünnschichtchromatographischen Methode bestimmt, wobei Kieselgel als Sorbens und ein 24 : 1 Gemisch von Chloroform und Äthanol als Eluens dienen. A multiple method of residue determination is described for the determination of organophosphate pesticides (dimethoate, formothion, trichlorphon, mevinphos, chlorphenvonphos, phosphamidon) in foods rich in pigments. The samples are extracted with acetonitrile, the extract purified on a mixed column of kieselgehactivated carbon (3 : 1) using acetonitrile as eluent, and the pesticide content of the purified extract determined by a thin-layer chromatographic method, applying kieselgel as sorbent and a 24 : 1 mixture of chloroform and ethanol as eluent.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1978
Volume: 24
Number: 5-6
Page Range: pp. 201-204
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80561/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 203. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 29. 15:42
Last Modified: 2023. Aug. 29. 15:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80790

Actions (login required)

View Item View Item