Kántor Dezső and Tóth János and Perecsényi Erzsébet: Dohányipari termékek mikrobiológiai minőségi jellemzői II. : cigarettákból identifikált reprezentatív penésztörzsek és jelentőségük. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (25) 3-4. pp. 75-80. (1979)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1979_03-04_075-080.pdf Download (1MB) |
Abstract
Die Zusammensetzung der Schimelflora der in Ungarn in Verkehr gebrachten Zigaretten wurde untersucht. Die identifizierten Typen der von den Ackerfeldern überführten Flora (Rhyzopus, Cladosporium, Alternaria sp.) und die Typen der herrschenden Lagerflora (Penicillium, Aspergillus sp.) werden beschrieben. Es wird auf die berücksichtbaren Mycotoxine hingewiesen. Es wurde bestätigt, dass das humane pathogene Asp. fumigatus in den Zigaretten nachweisbar ist. The composition of the mould flora of cigarettes put in circulation in Hungary was investigated. A list is given of the identified species of the transferred field flora (Rhysopus, Cladosporium, Alternaria sp.) and the predominant species present in the storehouses (Penicillium, Aspergillus sp). Also the mycotoxins to be taken into account are mentioned. The human pathogen Asp. fumigatus proved to be detectable in the cigarettes.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Mikrobiologische qualitative Kennzeichen der Produkte der Tabakindustrie II. ; Microbiological qualitative characteristics of products of the tobacco industry II. |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1979 |
Volume: | 25 |
Number: | 3-4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 75-80 |
Language: | Hungarian, English, German, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80563/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia |
Additional Information: | Bibliogr.: 79. p. ; ill. ; összefoglalás német és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 30. 11:47 |
Last Modified: | 2023. Aug. 30. 11:47 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80809 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |