Dohányipari termékek mikrobiológiai minőségi jellemzői II. : cigarettákból identifikált reprezentatív penésztörzsek és jelentőségük

Kántor Dezső and Tóth János and Perecsényi Erzsébet: Dohányipari termékek mikrobiológiai minőségi jellemzői II. : cigarettákból identifikált reprezentatív penésztörzsek és jelentőségük. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (25) 3-4. pp. 75-80. (1979)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1979_03-04_075-080.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1979_03-04_075-080.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Zusammensetzung der Schimelflora der in Ungarn in Verkehr gebrachten Zigaretten wurde untersucht. Die identifizierten Typen der von den Ackerfeldern überführten Flora (Rhyzopus, Cladosporium, Alternaria sp.) und die Typen der herrschenden Lagerflora (Penicillium, Aspergillus sp.) werden beschrieben. Es wird auf die berücksichtbaren Mycotoxine hingewiesen. Es wurde bestätigt, dass das humane pathogene Asp. fumigatus in den Zigaretten nachweisbar ist. The composition of the mould flora of cigarettes put in circulation in Hungary was investigated. A list is given of the identified species of the transferred field flora (Rhysopus, Cladosporium, Alternaria sp.) and the predominant species present in the storehouses (Penicillium, Aspergillus sp). Also the mycotoxins to be taken into account are mentioned. The human pathogen Asp. fumigatus proved to be detectable in the cigarettes.

Item Type: Article
Other title: Mikrobiologische qualitative Kennzeichen der Produkte der Tabakindustrie II. ; Microbiological qualitative characteristics of products of the tobacco industry II.
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1979
Volume: 25
Number: 3-4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 75-80
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80563/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Additional Information: Bibliogr.: 79. p. ; ill. ; összefoglalás német és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 30. 11:47
Last Modified: 2023. Aug. 30. 11:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80809

Actions (login required)

View Item View Item