Tájékoztató, gyors vizsgáló módszer összes csíraszám, illetve coliform szám meghatározására (becslésére)

Ródler Miklós and László Nándor and Rodler Imre and Urbán Aladár and Pogány István: Tájékoztató, gyors vizsgáló módszer összes csíraszám, illetve coliform szám meghatározására (becslésére). In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 209-214. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_209-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_209-214.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Methode des in die Flüssigkeit eingetauchten, Nährboden enthaltenden Plättchens ist zur raschen orientierenden Untersuchung von flüssigen Nahrungsmitteln geeignet. Die zur Untersuchung dienenden Plättchen werden durch ionisierenden Bestrahlungen sterilisiert. Die Musternahme und Verarbeitung werden mit dem Eintauchen des den Nährboden enthaltenden Plättchens oder mit dem Guss der Flüssigkeit auf den Nährboden gleichzeitig durchgeführt. Die Methode ist auch zur Untersuchung an der Stelle geeignet, wobei die Untersuchung, die Auswertung sogar durch eine in den Laboratoriumsarbeiten nicht einübte Person vorgenommen werden können. The method of a platelet with nutrient immersed into the liquid can be applied for the quick, orientative investigation os liquid foods. The plates for this test are sterilized by ionizing radiation. Sampling and processing is actually carried out by immersing the platelet with nutrient into the liquid or by pouring the liquid onto the nutrient medium. The method is suitable also for investigations on the spot. The evaluation can be carried out by people untrained in laboratory work.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1980
Volume: 26
Number: 4-5
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 209-214
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer
Additional Information: Ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 31. 09:00
Last Modified: 2023. Aug. 31. 09:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80861

Actions (login required)

View Item View Item