Biologičeskaâ cennostu zkssudativnoj svininy i vozmožnosti ee povyšeniâ

Bol'šakov A. S. and Saryčeva L. A. and Dolgov V. A.: Biologičeskaâ cennostu zkssudativnoj svininy i vozmožnosti ee povyšeniâ. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 267-270. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_267-270.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_267-270.pdf

Download (1MB)

Abstract

Az exszudatív húsok táplálkozástani értékének vizsgálata alapján megállapítható, hogy 5% vérrel történő dúsítás kedvezően befolyásolja az ilyen típusú hús hiológiai értékét. A dúsított termék biológiai értéke azonossá válik a normál sertéshúsból előállított készítményekkel. Az eljárás előnye, hogy lehetőséget nyújt a vágóhídon melléktermékként mutatkozó vér gazdaságos felhasználására is. Auf Grund der Untersuchung des ernährungskundlichen Wertes von exsudativen Fleischwaren konnte festgestellt werden, dass der biologische Wert des Fleisches vom diesen Typ durch eine Veranreicherung mit 5% Blut günstig beeinflusst wird. Der biologische Wert des Anreicherungsproduktes wird dem Wert der vom normalen Schweinefleisch hergestellten Produkten gleich sein. Ein Vorteil dieses Verfahrens ist, dass es zugleich auch eine ökonomische Verwertung des im Schlachthaus als Nebenprodukt anfallenden Blutes ermöglicht. On the basis of the investigation of the nutritional value of exsudative meats it was found that an enrichment with 5% blood favourably affects the biological value of meats of this type. The biological value of the enriched product will be identical with that of products obtained from normal pork. An advantage of the method is that it offers possibilities also for the economical use of blood obtained as a by-product of slaughterhouses.

Item Type: Article
Other title: Az exszudatív (PSE) sertéshús biológiai értéke és növelésének lehetőségei
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1981
Volume: 27
Number: 5-6
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 267-270
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszeripari technológia
Additional Information: Bibliogr.: 270. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 04. 11:03
Last Modified: 2023. Sep. 04. 11:03
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80917

Actions (login required)

View Item View Item