Some physical treatments on wheat bran for producing dietary fiber

Tabekhia M. M. and El-Kady Samir and Ammar K. A.: Some physical treatments on wheat bran for producing dietary fiber. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (27) 5-6. pp. 307-312. (1981)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_307-312.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1981_05-06_307-312.pdf

Download (2MB)

Abstract

A búzakorpa rostforrásként való felhasználása az emberi táplálkozásba látozott, a nagy fitintartalom (3,5-4% ) miatt. Szerzők vizsgálták egyrészt, pák fitintartalmát, másrészt tanulmányozták a fitintartalom csökkentés lehetőségeit fitáz enzim segítségével. A fitátok teljes lebontását búzakorpa s penzióban végezték pH = 5,0 - 5,2 acetát pufferben, 40 - 45 °C-on, 6 órán kere A kezelt terméket vizes mosás után félüzemi méretekben szárították 10—11 nedvességtartalomig. A kis fitintartalmú készítmény az eredeti fitáttart. 10%-át tartalmazta. A sajátságok jellemzésére meghatározták a szemcsenag eloszlást, a vízkötőképességet és a sűrűséget. Az eredmények alapján az enz. eljárás alkalmasnak látszik étkezési nyersrost készítésére. Infolge des hohen Phytingehaltes (3,5 —4,0%) ist die Verwendung der Weiz< kleie als Faserquelle in der menschlichen Ernährung nur begrenzt. Es wurde eint seits der Phytingehalt von Kleien untersucht, andererseits wurden aber die Möglic. keiten der Herabsetzung des Phytingehaltes mittels der Enzyms Phytase unte: sucht. Die vollkommene Zersetzung der Phytate wurde in einer Weizenkleiei suspension in einem Acetatpuffer vom pH 5,0-5,2 bei 40 - 45 °C sechs Stunden lai durchgeführt. Das behandelte Produkt wurde nach Waschen mit Wasser im halt betrieblichen Mass bis zu einem Feuchtigkeitsgehalt von 10-12% getrocknet. I dem an Phytin ärmeren Produkt blieb nur 10% des ursprünglichen Phytatgehalb zurück. Zur Kennzeichnung seiner Eigenschaften wurden die Verteilung der Kon grossen, die Wasseraufnahmefähigkeit und die Dichte bestimmt. Auf Grund de Ergebnisse scheint das enzymatische Verfahren zur Herstellung von geniessbarei Rohfasern geeignet zu sein.

Item Type: Article
Other title: Étkezési nyersrost előállítása a búzakorpa fizikai kezelésével
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1981
Volume: 27
Number: 5-6
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 307-312
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80573/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripari technológia
Additional Information: Bibliogr.: 312. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 04. 12:10
Last Modified: 2023. Sep. 04. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80923

Actions (login required)

View Item View Item