Zsíroldható vitaminok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával I. : az A- és E-vitamin meghatározása

Örsi Ferenc and Ábrahámné Szabó Ágnes: Zsíroldható vitaminok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával I. : az A- és E-vitamin meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (30) 3-4. pp. 127-138. (1984)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1984_03-04_127-138.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1984_03-04_127-138.pdf

Download (2MB)

Abstract

The liquid chromatographic method described in literature has been adapted by the authors for the determination of vitamin A and vitamin E. On a further development of the method a procedure has been evolved for the separation of these vitamins from premixes and fodders. Subsequent to the saponification of the samples a separation carried out in a reversed stable phase and detection by UV were applied. The interfering effect of the saponification and of some antioxidants were investigated. Die in der Literatur beschriebene Methode der Flüssigkeitschromatographie wurde von den Autoren zur Bestimmung von Vitamin A und Vitamin E angewendet. Durch eine weitere Entwicklung der Methode erhielt man ein Verfahren zur Trennung dieser Vitamine von Premixen und Futtermitteln. Nach der Verseifung der Muster wurde eine Abtrannung auf einer verkehrten stabilen Phase mittels UV-Nachweis angewendet. Die störende Wirkung der Verseifung und einiger Antioxydationsmittel wurde untersucht. Les auteurs ont adapté une méthode de Chromatographie en phase liquide rapportée dans la bibliographie pour la détermination les vitamines A et E. II ont développé cette méthode pour faire propre ä la séparation des vitamines dans les fourrages. I Is ont employé une UV-détection aprés la saponification et la séparation en phase stationnaire inverse. La saponification et Faction troublante de certains antioxidants ont été analysées.

Item Type: Article
Other title: Determination of liposoluble vitamins by intensive liquid chromatography I. : Determination of vitamin A and vitamin E ; Bestimmung von fettlöslichen Vitaminen mittels intensiver Flüssigkeitschromatographie I. Bestimmung von Vitamin A und Vitamin E
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1984
Volume: 30
Number: 3-4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 127-138
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80583/
Uncontrolled Keywords: Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 137. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 06. 12:24
Last Modified: 2023. Sep. 06. 12:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81021

Actions (login required)

View Item View Item