Adatok a kenyér reológiai jellemzéséhez

Kismarton Károly: Adatok a kenyér reológiai jellemzéséhez. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 57-61. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_57-61.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_01-02_57-61.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasser arbeitete eine die rheologische Konsistenz der Brotkrume mit Einern einzigen Wert kennzeichnende Indexzahl aus. Aus den Messungsergebnissen der gesamten und der elastischen Formänderung lässt sich die plastische (bleibende) Formänderung und die relative Elastizität berechnen. Aus diesen Angaben liess der Verfasser seine „rheologische Indexzahl“ hervorgehen. A “rheological index” was devised by the author in order to characterize the rheological consistency of the crumb of bread by one single value. The Theological index is derived from the values of the plastic deformation and of the relative elasticity which can be calculated from the results of measurements of total and elastic deformation.L’auteur a élaboré un «indice rhéologique» pour caractériser par une seule donnée la substance rhéologique de la mié de pain. Les données du mesurage de la déformation totale et élastique permettent de calculer la déformation plastique et l’élasticité rélative. C’est de ces données que l’auteur a formulé son «indice rhéologique».

Item Type: Article
Other title: Contribution to the rheological characterisation of bread ; Beitrag zur Rheologischen Charakterisierung des Brotes
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1965
Number: 1-2
Page Range: pp. 57-61
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81028/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 60. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 06. 13:47
Last Modified: 2023. Sep. 06. 13:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81086

Actions (login required)

View Item View Item