Élelmiszerek radioaktív szennyezettségének vizsgálatára alkalmas módszerek összehasonlítása és a szennyezettség értékelése II.

Kovács József and Nedelkovits János: Élelmiszerek radioaktív szennyezettségének vizsgálatára alkalmas módszerek összehasonlítása és a szennyezettség értékelése II. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3-4. pp. 90-97. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_03-04_090-097.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_03-04_090-097.pdf

Download (3MB)

Abstract

Die Verfasser prüften bzw. verglichen die zur Bestimmung der radioaktiven Verunreinigungen empfohlenen verschiedenen Methoden miteinander. Auf Grund der Erfahrungen arbeiteten sie ein einheitliches Verfahren zur Vorbereitung und ein modifiziertes Untersuchungsverfahren für die Untersuchung von Gemüsearten und Knochen aus. Auf Grund der experimentellen Ergebnisse werteten sie die Änderung der künstlichen radioaktiven Verunreinigungen in den einzelnen Produkten. Mit einer für die Abtrennung von S r-9 0 angewendeten modifizierten Methode konnten sie die Sr - 90-Aktivität einzelner Produkte pflanzlicher Abstammung erfolgreich bestimmen. Schliesslich verfolgten sie die Änderung der radioaktiven Verunreinigungen in Futtermitteln und Milch. The various methods suggested for the determination of the degree of radioactive contamination of foods were investigated and compared with each other. Based on the experiences gained in this work, a standard method of preparation and modified method of investigation was devised for the examination of vegetables and bones. On the basis of the data of these investigations, changes in the artificial contamination by radioactive fallout in various food productes were avaluated. On applying the modified method for the separation of 90Sr, the 11Sr-activity was determined with success in some products prepared from plants. Lastly, changes in the radioactive contamination of feed and milk were followed by samples withdrawn regularly. Les auteurs ont étudié et comparé les diverses méthodes préconisées pour la détermination de la contamination radioactive des denrées alimentaires. En partant des données de l’expérience ils ont élaboré une méthode de préparation uniforme et d’examination modifiée pour les légumes et les os. D’aprés les résultats ils ont évalué le changement de la contamination radioactive artificielle dans les divers produits. Par la méthode modifiée employée pour la séparation du S r-9 0 ils ont pu estimer l’activité du S r-9 0 de divers produits végé-tals. Enfin ils ont suivi par un prélévement d’échantillons systematique le changement de la contamination radioactive du fourrage et du lait.

Item Type: Article
Other title: Comparison of methods suitable for the investigation of radioactive contaminations in foods and the evaluation of the degree of contamination II.
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1965
Number: 3-4
Page Range: pp. 90-97
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81029/
Uncontrolled Keywords: Radioaktív szennyezettség - mérés - élelmiszerek és környezet
Additional Information: Bibliogr.: p. 95-96. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 06. 14:12
Last Modified: 2023. Sep. 06. 14:12
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81093

Actions (login required)

View Item View Item