Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről IV. : Szénhidráttartalom: az Agaricus bisporus összes szénhidrátjainak mennyiségi megoszlása

Törley Dezső and Nedelkovits János: Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről IV. : Szénhidráttartalom: az Agaricus bisporus összes szénhidrátjainak mennyiségi megoszlása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 199-204. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_05-06_199-204.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_05-06_199-204.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser untersuchten den Kohlenhydratgehalt des gezüchteten Feldschwammes (Psalliota bispora). Die Kohlenhydrate wurden durch verschiedene Säuren - bzw. Laugenbehandlung auf mehrere Fraktionen aufgeteilt. Sie be*- stimmten die Mengenverhältnisse dieser Fraktionen und wiesen nach erfolgter Hydrolyse mit papierchromatographischer Methode die Komponenten der Kohlenhydratfraktionen nach. The content of carbohydrates in cultivated champignon (Psalliota bispora) has been investigated by the authors. The carbohydrates of champignon were decomposed to various fractions by treatment with different acids and alkalies. The quantitative ratios of these fractions were established, and the compinents of carbohydrate fractions were detected by paper chromatographic method.

Item Type: Article
Other title: On the chemical composition of edible and poisonous mushrooms, IV. Carbohydrate content. Quantitative distribution of the total carbohydrates in Agaricus bisporus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1965
Number: 5-6
Page Range: pp. 199-204
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81030/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia
Additional Information: Bibliogr.: 203. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 07. 08:39
Last Modified: 2023. Sep. 07. 08:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81108

Actions (login required)

View Item View Item