Törley Dezső and Nedelkovits János: Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről IV. : Szénhidráttartalom: az Agaricus bisporus összes szénhidrátjainak mennyiségi megoszlása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 199-204. (1965)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_05-06_199-204.pdf Download (1MB) |
Abstract
Die Verfasser untersuchten den Kohlenhydratgehalt des gezüchteten Feldschwammes (Psalliota bispora). Die Kohlenhydrate wurden durch verschiedene Säuren - bzw. Laugenbehandlung auf mehrere Fraktionen aufgeteilt. Sie be*- stimmten die Mengenverhältnisse dieser Fraktionen und wiesen nach erfolgter Hydrolyse mit papierchromatographischer Methode die Komponenten der Kohlenhydratfraktionen nach. The content of carbohydrates in cultivated champignon (Psalliota bispora) has been investigated by the authors. The carbohydrates of champignon were decomposed to various fractions by treatment with different acids and alkalies. The quantitative ratios of these fractions were established, and the compinents of carbohydrate fractions were detected by paper chromatographic method.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | On the chemical composition of edible and poisonous mushrooms, IV. Carbohydrate content. Quantitative distribution of the total carbohydrates in Agaricus bisporus |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1965 |
Number: | 5-6 |
Page Range: | pp. 199-204 |
Language: | Hungarian, English, German, Russian |
Publisher: | Műszaki Könyvkiadó |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81030/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia |
Additional Information: | Bibliogr.: 203. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 07. 08:39 |
Last Modified: | 2023. Sep. 07. 08:39 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81108 |
Actions (login required)
View Item |