Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről V. : változások a termesztett csiperke szénhidráttartalmában a tárolás folyamán

Törley Dezső and Nedelkovits János: Az ehető és mérges gombák kémiai összetételéről V. : változások a termesztett csiperke szénhidráttartalmában a tárolás folyamán. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 7-8. pp. 257-260. (1965)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_07-08_257-260.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1965_07-08_257-260.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser prüften die Veränderung der Kohlenhydratfraktionen des gezüchteten Champignons im Laufe der Lagerung. Bei der Untersuchung der quantitativen Veränderungen fanden sie, dass die Menge der einzelnen Kohlenhydratfraktionen abnimmt. Ihre chromatographischen Untersuchungen lassen erkennen, dass der Abbau, die Abnahme der Reserve-Nährstoffe successive erfolgt. Changes in the carbohydrate fractions of cultivated champignon were investigated during storage. The examination of the quantitative changes showed decreases in the amount of the single fractions of carbohydrates. It was proved by chromatographic investigations that the decomposition and consumption of reserve nutrients is a continuous process. Les auteurs ont étudié le changement des fractions des hydrates de carbone du champignon cultive survenant pendant le stockage. Au cours de l’étude des changements quantitatifs ils ont trouvé que la quantité des diversés fractions des hydrates de carbone ä diminué. Leurs essais chromatographiques montrent que la décomposition des matiéres nutritives de réserve est graduel.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1965
Number: 7-8
Page Range: pp. 257-260
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81031/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - mérgező anyagok, Gombák - mérges, Mikotoxikológia
Additional Information: Bibliogr.: 259. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 07. 10:51
Last Modified: 2023. Sep. 07. 10:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81116

Actions (login required)

View Item View Item