Sarudi Imre: A tej kalcium tartalmának komplexometriás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 2. pp. 99-102. (1966)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_02_099-102.pdf Download (1MB) |
Abstract
The method suggested by the author is as follows. Milk serum treated with hydrochloric acid is liberated from phosphates by pouring the serum on a column of ion exchange resin Varion AD converted into chloride form. After removing phosphate anions of interfering effect, calcium is titrated with EDTA as titrant, in the presence of eryochromeblue SE as indicator. The results are evaluated by means of an appropriate calculation of errors. L’auteur déphosphatise le sérum de Iáit á acide chlorhydrique sur une colonne de résine échangeur d’ions «Varion AB» portáé á l’état de chlorure. Aprés élimination de l’anion génant il effectue le titrage du calcium avec une solution E D T E •en présence d’indicateur bleu d’ériochrome. II évalue les' résultats par calcul ^cTerreur.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Complexometric determination of the calcium content in milk ; Komplexometrische Bestimmung des Calciumgehaltes von Milch |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1966 |
Number: | 2 |
Page Range: | pp. 99-102 |
Language: | Hungarian, English, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81034/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 101. p. ; összefoglalás angol és francia nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 07. 15:26 |
Last Modified: | 2023. Sep. 07. 15:26 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81151 |
Actions (login required)
View Item |