Megjegyzések ivó- és ásványvizek alkáliióntartalmának klasszikus módszerrel történő meghatározásához

Sarudi Imre: Megjegyzések ivó- és ásványvizek alkáliióntartalmának klasszikus módszerrel történő meghatározásához. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 268-276. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_268-276.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_268-276.pdf

Download (3MB)

Abstract

Verfasser kontrollierte die Genauigkeit der zur Bestimmung des Alkaliiongehaltes von natürlichen Wasser dienenden klassischen, sog. Kalkmilchmethode; auch arbeitete er eine neue Methode aus, bei welcher das Kalzium als Oxalat, das Magnesium als Magnesiumainmoniumarsenat vor der Bestimmung der Alkalimetalle abgeschieden wird („Oxalat-Arsenat-Verfahren“). Die Zuverlässigkeit beider Methoden wird mittels Modellversuchen und Analysen natürlicher Wasser bewiesen. The accuracy of the classical, so-called lime milk method for the determination of the contents of alkali ions in natural waters was checked by the author. Besides, a novel method was developed where, prior to the determination of alkali metals, calcium is precipitated as. oxalate while magnesium as magnesium ammonium arseniate (“oxalate-arseniate method”)- The reliability of both methods was proved by model experiments and by analyses carried out with natural waters. L’auteur a contrőlé la precision de la méthode du dosage classique de la teneur en ions alcalins des«eaux naturelles avec emploi du Iáit de chaux et a aussi élaboré une méthode nouvelle dans laquelle il précipite avant le dosage des métaux alcalins le calcium comme oxalate et le magnésium comme ammoniumarsénate de magnésium («méthode á oxalatearsénate»). II démontre l’exactitude des deux méthodes avec des expériences modeles et des analyses faites avec des eaux naturelles.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1966
Number: 5
Page Range: pp. 268-276
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81037/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 275. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 11. 12:57
Last Modified: 2023. Sep. 11. 12:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81174

Actions (login required)

View Item View Item