А-vitamin stabilitását befolyásoló tényezők vizsgálata

Géczy György: А-vitamin stabilitását befolyásoló tényezők vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 277-282. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_277-282.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_277-282.pdf

Download (2MB)

Abstract

Nach den Versuchen des Verfassers sind die in Form von Perlen-Granülen verpackten Vitamin A-Präparate zurzeit den Anforderungen am meisten entsprechend. Selbst in einem Milieu von höherem Wassergehalt (17,7%) und in Anwesenheit einer stärker oxidierenden anorganischen Mischung nimmt ihre Wirksamkeit während einer 4 monatlichen natürlichen Lagerung praktisch nicht ab. Die Wert Verringerung beträgt sogar bei einer 72 ständigen Erwärmung auf 65 in einem Milieu mit verhältnismässig niederem Feuchtigkeitsgehalt (7,5%) bloss 6 -7 % . Werden Vitamin-А Präparate in Pulvisform verwendet, müssen wir in Betracht ziehen, dass der Feuchtigkeitsgehalt eine Wertverminderung verursacht und diese durch oxidierende anorganische Substanzen noch verstärkt wird. According to the investigations carried out by the author, the preparations of vitamin A marketed in the form of pearl-shaped granules may be considered as the most up-to-date drug varieties. When stored for four months under natural conditions, they did not loose practically anything of their original activity, even in a medium of higher moisture content (17.7%) and in the presence of strong oxidizing mineral mixtures, either. When they were heated to 65° in an environment of relatively low moisture content (7.5%), they lost only 6 -7 % of their original activity iu 72 hours. On administering vitamin A preparations in the form of powder, the decrease of activity due to the effect of moisture must be taken into account. This decrease is promoted by the presence of mineral substances of oxidizing action. Selon les examinations de 1’auteur on peut établir que de nos jours les préparations de vitamine-A sous forme de granules perlées sont les plus avantageuses. M me dans un milieuá teneur élevée d’eau (17,7%) et en présence d’une mixture minérale d’un pouvoir oxydant plutót fort elles ne perdent pratiquement rien de leur efficacité pendant un stockage en conditions naturelles de 4 mois. M me chauffées á b5 °C dans un milieu contenant relativement peu d’ humidité (7,5%) la perte d’efficacité n’est que de 6 á 7% pendant 72 heures. Dans le cas de l’emploi des préparations de vitamine-A en poudre il faut prendre en considération l’abaissement de la valeur limité de l’humidité sur l’efficacité. Les maticres minérales oxydantes contribuent dévantage á en diminuer l’efficacité.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1966
Number: 5
Page Range: pp. 277-282
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81037/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 281. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 11. 13:16
Last Modified: 2023. Sep. 11. 13:16
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81175

Actions (login required)

View Item View Item