Sarudi Imre: Pálinkák réztartalmának komplexometriás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 283-285. (1966)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_283-285.pdf Download (1MB) |
Abstract
Nach Verteibung des Zyanhydrogengehaltes oxydiert man die eventuelle Eisenverunreinigung des Branntweines zu dreiwertigem Eisen und maskiert dieselbe mit Natriumpyrophosphat. Den Kupfergehalt titriert man mit einer 0,01 m EDTE Messlösung unter Anwendung des Murexidindikators. The method suggested by the author is as follows. After removing the content of hydrogen cyanide, the eventual iron contaminations present in the brandy sample are oxidized to iron(III), and masked with sodium pyrophosphate. Then the quantity of copper is determined by titration with 0.001 M EDTA as titrant, in the presence of murexide as indicator. La contamination éventuelle en fer de l’eau de vie est oxydée á trois valences aprés l’élimination de 1’acide cyanique, puis on masque le fer par du pyrophosphate de sodium. Le dosage du cuivre est fait par une solution 0.001 m E D T avec de la murexide comme indicateur.
Item Type: | Article |
---|---|
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1966 |
Number: | 5 |
Page Range: | pp. 283-285 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81037/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 284. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 11. 13:21 |
Last Modified: | 2023. Sep. 11. 13:21 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81176 |
Actions (login required)
View Item |