Pálinkák réztartalmának komplexometriás meghatározása

Sarudi Imre: Pálinkák réztartalmának komplexometriás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 283-285. (1966)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_283-285.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_05_283-285.pdf

Download (1MB)

Abstract

Nach Verteibung des Zyanhydrogengehaltes oxydiert man die eventuelle Eisenverunreinigung des Branntweines zu dreiwertigem Eisen und maskiert dieselbe mit Natriumpyrophosphat. Den Kupfergehalt titriert man mit einer 0,01 m EDTE Messlösung unter Anwendung des Murexidindikators. The method suggested by the author is as follows. After removing the content of hydrogen cyanide, the eventual iron contaminations present in the brandy sample are oxidized to iron(III), and masked with sodium pyrophosphate. Then the quantity of copper is determined by titration with 0.001 M EDTA as titrant, in the presence of murexide as indicator. La contamination éventuelle en fer de l’eau de vie est oxydée á trois valences aprés l’élimination de 1’acide cyanique, puis on masque le fer par du pyrophosphate de sodium. Le dosage du cuivre est fait par une solution 0.001 m E D T avec de la murexide comme indicateur.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1966
Number: 5
Page Range: pp. 283-285
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81037/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 284. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 11. 13:21
Last Modified: 2023. Sep. 11. 13:21
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81176

Actions (login required)

View Item View Item