Mellékszínezékek a szintetikus élelmiszerszínezékekben

Jeney Endre and Walthier József: Mellékszínezékek a szintetikus élelmiszerszínezékekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 193-208. (1967)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_04_193-208.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_04_193-208.pdf

Download (5MB)

Abstract

Verfasser untersuchten die Nebenfarbstoffe der in den ungarischen Handelsverkehr gelangenden synthetischen Lebensmittelfarbstoffe. Die Nebenfarbstoffe wurden durch preparative Papierchromatographie isoliert und diinnschichtchromatographisch identifiziert. Die Mengenverhältnisse der Nebenfarbstoffe wurden densitometrisch bestimmt. Auf Grund ihrer Versuchsergebnisse empfehlen die Verfasser Änderungen die Herstellungstechnologie, die Einfuhr und neuere Vorschriften für Anwendung und Qualität der synthtetischen Lebensmittelfarbstoffe betreffend. The accessory dyes present in the synthetic food dyes available in the commercial market in Hungary were investigated by the authors. The accessory dyes were isolated by preparative paper chromatography and identified by layer chromatography. The quantitative ratio of accessory dyes was established by densitometry. On the basis of the results of the investigations, various modifications are suggested in the production technique of synthetic food dyes, and concerning their import and the new prescriptions of their use and quality. Les auteurs ont examine les colorants accessoires dans les colorants synthétiques commerciales employes pour les denrées alimentaires. I Is ont isolé les colorants accessoires par Chromatographie préparative et les ont indentifiés par Chromatographie en couches. IIs ont établbes proportions quantitatives des colorants accessoires par densitométrie. Basé sur leurs examinations ils proposent des modifications concernant la technologie et l’importation des colorants accessoires employes pour les denrées alimentaires, et proposent aussi des prescriptions nouvel les concernant leur emploi et leur qualification.

Item Type: Article
Other title: Accessory dyes in synthetic food dyes ; Neben Farbstoffe in den synthetischen Lebensmittelfarbstoffen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1967
Number: 4
Page Range: pp. 193-208
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81042/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia, Ételszínezék, Élelmiszer-színezékek
Additional Information: Bibliogr.: 207. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 12. 09:50
Last Modified: 2023. Sep. 12. 09:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81219

Actions (login required)

View Item View Item