D-vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben III. : egyes tényezők szerepe a D-vitamin keletkezésénél besugárzás hatására takarmányélesztőtejben

Spanyár Pál and Blazovich Márta and Gábor Istvánné: D-vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben III. : egyes tényezők szerepe a D-vitamin keletkezésénél besugárzás hatására takarmányélesztőtejben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 94-100. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_094-100.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_094-100.pdf

Download (2MB)

Abstract

Die Verfasser setzten ein 22% Trockensubstanz und cca. 100 mg% Ergosterin enthaltendes halbfertiges Produkt, die Masthefemilch, der Einwirkung der Quarzlampenstrahlen aus. Die Quantität des gebildeten Vitamins D v errin ­ gerte sich mit der Vergrösserung der Entfernung zwischen der Strahlenquelle und der bestrahlten Oberfläche. Die optimale Zeitdauer der Einstrahlung betrug 70 Minuten, das pH Optimum des Mediums 8. Mit der Konzentration (und dem höheren Ergosteringehalt) der Hefemilch nimmt auch die absolute Menge des gebildeten Vitamins D zu. Dieser Wert ist auf die Konzentration der Hefemilch berechnet zu Beginn — im Falle von geringerer (5— 15%) Hefemilch-Konzentration - prozentual höher, später (über 15%) nimmt er mit steigender Konzentration zu. Milk of 22% dry matter content and containing about 100 mg% of ergosterol, serving as a halfproduct of feed yeast has been exposed by the authors to irradiation by an analytical quartz lamp. The amount of the formed vitamin D proved to diminish with the increase of the distance between the radiation source and the surface exposed to irradiation. The optimum duration of irradiation was 70 minutes while the optimum pH value of the medium ranged 8. Along with the concentration of yeast milk (and with its higher contents of ergosterol) also the absolute amounts of the formed vitamin D increased. This value was at the beginning, at lower (5 to 15%) concentrations of yeast milk, percentually higher, while later (at concentrations over 15%) it increased with the rise of concentration. Les auteurs ont soumis aux irradiations d’une lampe de quartz analytique du Iáit, demi-produit de la préparation de la levure de fourrage, contenant 22% de matiere séche et environ 100 mg/% d’ergostérine. La quantité de la vitaminé D formée devient moindre si Гоп augmente la distance entre la source lumineuse et la surface irradiée. La durée optima de l’irradiation est 70 minutes. Le pH opt. du milieu est 8. Plus le Iáit est concentré (et sa teneur en ergostérine est plus grande) la quantité absolue de la vitaminé D augmente aussi. Dans le cas d’une faible concentration (5 — 15%) ce chiffre rapporté ä la concentration du Iáit est plus grand pourcentuellement, au-dessus de 15% de concentration il augmente.

Item Type: Article
Other title: Bestimmung von Vitamin D und Ergosterin in Masthefe III. : Einfluss einiger Faktoren bei der Bildung von Vitamin D in Masthefemilch nach Einstrahlung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1968
Number: 3
Page Range: pp. 94-100
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81045/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 98. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 12. 14:18
Last Modified: 2023. Sep. 12. 14:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81254

Actions (login required)

View Item View Item