Egyszerű eljárás aszkorbinsav vegyületek és nitrit sók egymás melletti meghatározására

Spanyár Pál and Petró Ottóné: Egyszerű eljárás aszkorbinsav vegyületek és nitrit sók egymás melletti meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 130-132. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_130-132.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_03_130-132.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Bestimmung der Ascorbinsäure erfolgt nach Reduzierung des Nitrats mit Natriumsulfit bei saurer Reaktion und Entfernung von SO, bromatometrisch. Das Nitrit kann nach Oxidation der Ascorbinsäure in alkalischem Medium unter Erwärmung mit dem Reagens Sulfanilsäure - a-Naphtylamin auf die bekannte Weise bestimmt werden. Subsequent to reducing nitrates with sodium sulphite in an acidic medium and removal of sulphur dioxide, ascorbic acid is determined by bromatometry. Nitrite, in turn, is determined in the conventional way with the reagent sulphanilic acid — a-naphthylamine, after oxidizing ascorbic acid by heating the sample in an alkaline medium. Le dosage de l’acide ascorbique se fait par bromométrie aprés réduction du nitrite avec du sulfite de sodium en milieu acide et expulsion du S02. Le nitrite peut étre dósé de la maniére connue avec le réactif acide sulfanylique — a naphtylamine aprés oxydation de l’acide ascorbique en milieu alcalin avec échauffement.

Item Type: Article
Other title: A simple method for the determination of ascorbic acid derivatives and nitrite salts in the presence of each other
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1968
Number: 3
Page Range: pp. 130-132
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81045/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 132. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 12. 14:59
Last Modified: 2023. Sep. 12. 14:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81258

Actions (login required)

View Item View Item