Szénhidrátok és egyéb élelmiszerösszetevők elektroforézise

Örsi Ferenc: Szénhidrátok és egyéb élelmiszerösszetevők elektroforézise. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 161-168. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_04_161-168.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_04_161-168.pdf

Download (3MB)

Abstract

Die Elektrophorese kann bei der Analyse von Kohlenhydraten, Verbindungen mit sauerem oder phenolischen Charaker, sowie Farbstoffen der Lebensmittel erfolgreich angewendet werden. Anhand dreier Beispiele aus der Praxis: quantitative Analyse eines Polysacchaiid-Hydrolysates, Trennung der Mischung zweier Ketosäuren und Trennung des Karamell-Farbstoffes im präparativen Massstabe wird dies demonstriert. Electrophoresis can successfully be applied in the analysis of the acidic and phenol-type compounds of food carbohydrates and in that of dyes. As three examples of analytical practice, the technique of the quantitative analysis of a polvsaccharide hydrolysate, the separation of a mixture of two ketoacids and the isolation, on a preparative scale, of the caramel dye are presented. L’électrophorjse pent étre employée utilement pour l’analyse des composants acides et phénoliques des hydrates de carbone des denrées alimentaires, ainsi que pour l’analyse des matiéres colorantes. 11 présente dans le cadre de trois exemples tirés de la pratique I’analyse quantitative d’un hydrolysat d’un polysaccharide, la separation du melange de deux céto-acides et la séparation ä l’échelle préparative de la matiére colorante caramélique.

Item Type: Article
Other title: Elektrophorese von Lebensmittel Komponenten ; Electrophoresis of carbohydrates and other food components
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1968
Number: 4
Page Range: pp. 161-168
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81046/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Elektroforézis
Additional Information: Bibliogr.: 168. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 12. 15:30
Last Modified: 2023. Sep. 12. 15:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81264

Actions (login required)

View Item View Item