W. Jurics Éva: Néhány gyorsfagyasztott és friss gyümölcs C-vitamintartalmának összehasonlító vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 3. pp. 165-170. (1969)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_03_165-170.pdf Download (2MB) |
Abstract
Verfasserin bestimmte mit der Osazon-papierchromatographischen Methode den Dehydroascorbinsäure- und Gesamtascorbinsäuregehalt von — aus dem Handel und dem Zentralen Laboratorium für Qualitätskontrolle des LandesGefreiers-Betriebes bezogenen, pro Art je 10 frischen und schnellgefrorenen Obstproben. Nach ihren Versuchsergebnissen ist der Gesamtascorbinsäuregehalt des schnellgefrorenen Obstes geringer und innerhalb desselben das Verhältnis der Dehydroascorbinsäure grösser als im frischen Obst. Die schnellgefrorene Birne, Aprikose, Pfirsich und Pflaume enthält Vitamin C nur in Form von Dchydroascorbinsäure. The contents of dehydroascorbic acid and total ascorbic acid were determined by the authors by means of the osazone paper chromatographic method, in a series of 10 samples taken from each type of quick-frozen and fresh fruits in commeriacl market and from the Central Quality Control Laboratory of the National Undertaking of Freezing Industry. According to the experimental results, the quick-frozen fruits showed lower contents of total ascorbic acid and within this range, a higher proportion of dehydroascorbic acid than the fresh fruits. In quick-frozen pears, apricots, peaches and plums, vitamin C was present only as dehydroascorbic acid. L’auteur a dósé la teneur en acide dehydroascorbique et en acide ascorbique total par la méthode de la chromatographic sur papier ä osazone. Les fruits, 10 exemplaires de chaque sorté, réfrigérés rapidement et a bétát frais, provenaieut du commerce et du Laboratoire du controle de la Qualité de l’Etablissement National de lTndustrie Frigorifiquc. Les résultats obtenus montrent que la teneur en acide ascorbique des fruits réfrigérés rapidement est moindre et la proportion de Lacidé dehydroascorbique est plus grande que dans les fruits frais. Les poires, les abricots, les peches et les prunes ne contiennent la vitamine-C que sous la forme de Lacidé dehydroascorbique.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Comparative investigation of the vitamin-C content of some quick-frozen and fresh fruits ; Vergleichende Untersuchung des Vitamin-C-Gehaltes von schnellgefrorenem und frischen Obst |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1969 |
Number: | 3 |
Page Range: | pp. 165-170 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81051/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 169. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 14. 09:50 |
Last Modified: | 2023. Sep. 14. 09:50 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81311 |
Actions (login required)
View Item |