Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához I. : gabonamagvak pangaminsav tartalma

Telegdy-Kováts László and Berndorferné Kraszner Éva and Péterfalvi Mária and Gábor Tamás: Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához I. : gabonamagvak pangaminsav tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 339-348. (1969)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_06_339-348.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1969_06_339-348.pdf

Download (3MB)

Abstract

Die Pangaminsäure (Vitamin B15) kann vermittels Dünnschichtchromatographie, mit dem von den Verfassern angewandten Laufmittel auf Kieselgel G Schicht von den Vitaminen Bx und B2 aufgrund seines abweichenden R/ Wertes getrennt werden. Aus Gctreidemahlprodukten kann die Pangaminsäure extrahiert, vermittels Dünnschichtchromatographie von den anderen wasserlöslichen Verbindungen getrennt und densitometrisch quantitative bestimmt werden. Die geprüften Getreidemahlprodukte enthielten eine bedeutende Menge (8-200 mg/100 g Substanz) Pangaminsäure. Die Identifizierung erfolgte durch wiederholte Diinnschichtchromatographie, bzw. Analyse von infraroten Absorptionsspektra der Eluate. Pangamic acid (vitamin BJ5) may be separated from the vitamines Bx and B2 by thin layer chromatography on Kieselgel G run in the solvent employed by the authors. Pangamic acid may be extracted from the carcal products, separated by TLC from the rest of the water soluble compounds and estimated by densitometry. The carcal products investigated contain a considerable amount (8—200 mg/100 g substance) of pangamic acid. Identification was carried out by multiple TLC and analysis of the IR-spectra of the eluates.

Item Type: Article
Other title: Angaben über das natürliche Vorkommen der Pangaminsäure (Vitamin B15)
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1969
Number: 6
Page Range: pp. 339-348
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81054/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 347. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 14. 14:31
Last Modified: 2023. Sep. 14. 14:31
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81337

Actions (login required)

View Item View Item