Stroncium hordozó leválasztási hatásfokának meghatározása

Csont Miklós and Kismarton Károly: Stroncium hordozó leválasztási hatásfokának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 23-26. (1970)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_023-026.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1970_01_023-026.pdf

Download (1MB)

Abstract

Sr —90 wird mit Trägersubstanz als SrS04 gefällt. Nachdem die zur Analyse notwendigen Aschemengen von Lebensmitteln einen grösseren Gehalt an Calcium haben, enthält der Niederschlag des Strontiums grössere oder geringere Mengen von Calcium (ionén). Für die Ausbeutebestimmung von Strontium — in Gegenwart von Calcium — wird ein indirektes komplexometrisches Titrationsverfahren angegeben. The selective precipitation of SrS04 has the disadvantage of calcium contamination, as a result of the high concentration of Ca in food minerals. The efficiency of SrS04 precipitation can be estimated by a) determining Sr + Ca by a chelating agent and b) calculating SrS04 quantity on the basis of molecular weight differences. La précipitation sélective du sulfate de strontium a l’inconvénient d’une contamination de calcium due ä la haute teneur en Ca des résidus minéraux des denrées. L Evaluation de l’efficacité de la précipitation duSrS04 peut étre effectuéc par a) le dosage comlexométrique du Sr-f-Ca et b) le calcul de la quantité du SrSOj ä partir de la différence en poids moléculaire.

Item Type: Article
Other title: Strontium Ausbeutebestimmung bei der Aktivitätsmessung von Sr-90
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1970
Number: 1
Page Range: pp. 23-26
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Lapkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81055/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 25. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 14. 15:08
Last Modified: 2023. Sep. 14. 15:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81345

Actions (login required)

View Item View Item